Joe Biden
Af
Thomas Bjerg

De amerikanske aktier foretrækker en stækket Biden

Investorerne får forudsigelighed, ro og færre konflikter med Biden som præsident. Især hvis Republikanerne bevarer flertallet i Senatet, for så undgår aktiemarkedet Bidens store reformer, der kan presse kurserne ned. I sidste ende bliver corona og vaccine mere afgørende end politik. Nordeas chefstrateg og en porteføljemanager udlægger det amerikanske valgresultat.

Aktier
USA

En splittet amerikansk kongres vil give investorer på det amerikanske aktiemarked de bedste betingelser for kursstigninger. For et republikansk flertal i Senatet, det ene af Kongressens to kamre, vil holde USA’s nyvalgte præsident Joe Biden fra at gennemføre de fleste af sine bebudede reformer. Det gælder højere skatter, regulering af medicinal- og tech-virksomheder samt ikke mindst Green New Deal, der skulle afbøde klimaforandringer, skabe jobs og investere massivt i infrastruktur. En stimulerende hjælpepakke skal Biden dog nok få igennem.

Nogenlunde sådan udlægger Nordeas chefstrateg, Andreas Østerheden, og porteføljemanager for investeringsfonden Nordea North American Stars, Johan Swahn, præsident Bidens betydning for det amerikanske aktiemarked.

- Biden får svært ved at få sin politik igennem i Senatet, og umiddelbart er det en fordel for aktiemarkedet. For hans højere skatter for virksomhederne og personer i de højeste indkomstklasser vil skabe usikkerhed for investorerne og kan påvirke kurserne negativt i en kortere periode. Virksomhedernes indtjening kunne barberes med i omegn af 5-15 procent, siger Andreas Østerheden.

Han understreger dog, at det scenarie selvfølgelig bliver opvejet af større hjælpepakker og infrastrukturinvesteringer, samt at virksomheders indtjening på længere sigt normalt ikke lader sig påvirke af ændringer i virksomhedsskatten.

Andreas Østerheden
Andreas Østerheden
Chefstrateg, Nordea

Mere fokus på klima uden de store ændringer

Johan Swahn er enig i, at aktiemarkedet foretrækker en stækket Biden. Swahn er porteføljemanager for Nordea North American Stars, som har cirka 50 amerikanske virksomheder i sin portefølje. Virksomhederne er valgt, fordi de har klare politikker på ESG-området (Environmental, Social and Governance).

Johan Swahn forventer, at Biden politisk får sat fokus på klimaet. Uden at det dog fører til de helt store ændringer for virksomhederne.

- Biden får USA med i Parisaftalen igen, men der bliver ingen Green New Deal, hvis Republikanerne bevarer flertallet i Senatet. Der bliver nok mere politisk pres for bæredygtighed, og det vil de amerikanske olieselskaber mærke. De vil dog forsøge at holde fast i, at de ikke skal være fossilfrie. Og Republikanerne vil støtte dem, for olie og gas er deres hjertebarn.

Johan Swahn
Johan Swahn
Porteføljemanager, Nordea North American Stars

Sejr i Georgia kan presse aktiekurserne

Om Biden bliver stækket eller får flertal i hele Kongressen er ikke endeligt afgjort. Demokraterne står til at bevare flertallet i Repræsentanternes Hus. Men i Senatet bliver det først afgjort 5. januar. Da skal der være omvalg i staten Georgia, efter at de to siddende republikanske senatorer ikke vandt med mindst 50 procent af stemmerne. Vinder Demokraterne - mod forventning - Georgias to pladser, står det 50-50 i Senatet, og så bliver vicepræsident Kamala Harris den afgørende stemme. Et demokratisk flertal kan presse aktiekurserne, men flere faktorer spiller ind.

- I så fald får Biden mere magt, og han repræsenterer en strengere regulatorisk agenda end Trump. I det scenarie vil vi se en rotation og opbremsning for nogle sektorer, mens andre vil vinde på det. Men det vil næppe være en game changer for markederne. Biden kan med et flertal i Kongressen gennemføre større hjælpepakker, og det vil investorer også kigge på. Desuden vil Biden nok først gennemføre skatteforhøjelser i 2021-22, når økonomien har det bedre, siger Andreas Østerheden.

Han peger på, at den seneste arbejdsmarkedsrapport viste, at den amerikanske økonomi har det en smule bedre, men at USA stadig har mistet over 10 millioner jobs siden februar.

En Biden med flertal i begge kamre vil give både vindere og tabere blandt virksomhederne i North American Stars, spår Johan Swahn:

- En stærk Biden vil være en fordel for virksomheder, der er mest eksponeret på det amerikanske hjemmemarked. Det er finansvirksomheder som Wells Fargo, industri- og distributionsvirksomheder som Fastenal og United Rentals. Taberne vil være virksomheder inden for medicin, healthcare og forsikring samt i mindre omfang teknologi.

Joe Biden
Joe Biden har lovet, at han vil forfølge en anden strategi over for corona end Donald Trump, når han bliver indsat som præsident. Først og fremmest vil han sørge for, at der bliver udført flere test og mere smitteopsporing.

Biden kommer altid tilbage

Amerikanerne har fulgt deres nye præsidents mange nederlag, fejltagelser og personlige tragedier i hans snart 50 år som politiker. Alligevel har de sat deres lid til manden, der rejser sig op, når det ser sortest ud. Måske fordi han har vist sig at være mere empatisk end Trump.

Som barn blev han mobbet for sin stammen og kaldt Bye-Bye, fordi han havde svært ved at udtale sit navn. Da han blev gammel, overtog Donald Trump rollen som mobberen og kaldte Joe Biden for Sleepy Joe og senil, lige som han hånede ham for at vrøvle. Som når Biden udskiftede svære ord, der begyndte med th, og kom til at sige millions i stedet for thousands. 

Men snart 78-årige Joe Biden har en sjælden evne til at lade modstand, nederlag og ydmygelse glide af sig. Som 30-årig, nyvalgt senator blev hans kone og deres tre børn i familiens bil vædret af en lastbil. Konen og datteren døde, og Joe Biden måtte indsættes som senator ved sengene på hospitalet, hvor hans to sønner lå med brækkede lemmer og kraniebrud.

Biden overvejede ifølge sine erindringer selvmord, men han rejste sig alligevel og pendlede mellem Washington og familiens hus i Wilmington, Delaware. Her tog han sig som enlig far af de to sønner.

En del modgang har Biden selv været skyld i. To gange har han trukket sig ud af præsidentvalgkampe. I 1987 plagierede han dele af den britiske politiker Neil Kinnocks valgtale og blev afsløret i det. ’Jeg har dummet mig,’ sagde han, undskyldte og fortsatte kampen, indtil han i et ophedet interview smykkede sig med lånte fjer om sin uddannelse som jurist og urigtigt påstod, at han var den bedste på universitetets årgang. Så trak han sig.

Det samme skete, da han i kampen om at blive Demokraternes kandidat i 2008 kludrede. Han ville rose sin modstander Barack Obama og kaldte ham den første “rene” afrikansk-amerikanske kandidat. Han karakteriserede Obama – næsten overrasket - som ”articulate and bright and clean and a nice-looking guy”. Så måtte han ud igen.

Men typisk for Biden undskyldte han personligt over for Obama, der gjorde ham til sin personlige ven og udnævnte ham til vicepræsident i to perioder. Så amerikanerne kender Biden som en mand, der erkender fejl og nederlag, ligesom flere biografier har beskrevet ham som en empatisk person, der forstår sorgens væsen og gerne deltager i andres.

Netop sorgen har klæbet til Biden. I 2015 måtte han igen begrave en søn, denne gang den succesrige Beau Biden, der var justitsminister i staten Delaware. Beau Biden fik en hjernesvulst og endnu en gang fulgte amerikanerne Joe Biden i dyb sorg. Denne gang trøstet af præsident Obama ved kisten.

Egentlig havde Biden trukket sig, men som 76-årig blev han så fortørnet over Trumps håndtering af urolighederne i Charlotteville, at han stillede op en sidste gang. I starten lå Biden langt bagud. Men ved primærvalget i South Carolina vendte han overraskende det truende nederlag med støtte fra mange sorte amerikanere. Endnu en gang rejste Joe Biden sig, denne gang for at ende som den præsident, han altid havde drømt om at blive.

Kilder: Diverse medier og DR2-dokumentaren Joe Biden – manden, der udfordrede Trump

Trumps torden kan højst give lidt uro

På den helt korte bane kan Trumps stædige benægtelse af valgnederlaget påvirke aktiekurserne. Men kun med mindre skvulp, mener analytikerne.

- Det vil give noget støj de kommende måneder, når Trump forsøger at anlægge retssager om valget, men han har ikke fået medvind nogen steder. Og Biden fortsætter med overvejende sandsynlighed som præsident, selv om Trump vil støje, siger Andreas Østerheden.

Johan Swahn mener, at de fleste investorer ser igennem Trumps højrøstede retorik om valgresultatet. Han kalder det med et engelsk udtryk smoke and mirrors – en slags illusionsnummer.

- De fleste tager det ikke alvorligt. Han skal flytte 100.000 stemmer tilbage i Pennsylvania, Nevada og Georgia, og det kan han ikke. Men det er mere interessant, hvad han vil bruge det til efterfølgende. Måske er han ved at køre sig i stilling som en mediepersonlighed og konspirationsteoretiker lige som Alex Jones.

Chefstrateg kigger ind i starten af et opsving

Helt overordnet ser Andreas Østerheden forholdsvis positivt på de amerikanske aktier, og han tager dem som en pejlepind for de globale aktiemarkeder.

- Amerikanske aktier definerer retningen for verdens aktiemarkeder, og vi forventer, at de globale aktier vil stige 7-12 procent i løbet af et år. Derfor har vi aktieovervægt i vores porteføljer.

Han mener, at vi kigger ind i starten af et opsving.

- Husholdningerne er relativt sunde, og det skyldes gode hjælpepakker på begge sider af Atlanten. Forbruget er stigende. Vi vil gerne bruge penge, når vi kan lægge virusfrygten bag os.

Corona og vaccine afgør aktiernes fremtid

Coronaen kan dog fortsat vise sig som en mere afgørende faktor end politisk magt i Kongressen og præsidentembedet. Men indtil videre går det i den rigtige retning, mener Andreas Østerheden.

- COVID-19 er stadig den underliggende drivkraft for al usikkerhed på aktiemarkedet. Men vi forventer ikke en nedlukning på linje med foråret i USA, og det går stadig fremad med vaccinerne, senest med Pfizers udmelding. Sandsynligheden stiger støt for, at vi har en brugbar vaccine i løbet af et halvt til helt år, siger Andreas Østerheden.

Johan Swahn ser også en vaccine og vejen ud af pandemien som mere afgørende end det amerikanske præsidentvalg.

- Aktiekurserne på de virksomheder i North American Stars, der har tjent mest på pandemien, er steget 50 procent, mens de, der har tabt mest på den, er faldet 30 procent. Det er kæmpe forskelle. Markedet vil reagere stærkt, hvis der kommer en vaccine, der virker, og som kan distribueres. Det så vi også efter Pfizer meldte positivt ud. Og de virksomheder, der blev ramt hårdest, vil stige mest.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt