Af:
Charlotte Holst

Dansk vind-gigant blev verdens mest bæredygtige

Energikoncernen Ørsted har i nogle måneder kunne bryste sig af at være verdens mest bæredygtige. Ørsted har gennemgået en bemærkelsesværdig hurtig transformation væk fra olie og gas til at være førende inden for havvind.

Orsted 1

Det er lidt af en bedrift. At vende sort til grønt på 10 år og ændre forretningen, så den i dag hovedsageligt er baseret på vedvarende energi. Bedriften er da også blevet bemærket, og hædret. For som det første energiselskab nogensinde topper danske Ørsted, der er med i rækken af Nordeas fonde, nu Corporate Knights’ Global 100-indeks over de mest bæredygtige selskaber i verden. En anerkendelse Ørsteds CEO, Henrik Poulsen, tilskriver det hurtige fokusskift fra fossil til vedvarende. 

- Gennem de seneste 10 år har vi forandret os fra at være en virksomhed med fossile brændsler som kerneforretning til at være et selskab baseret på vedvarende energi. Hvis du ser virksomhedens transformation, så har den været dramatisk, sagde han til Corporate Knights i forbindelse med kåringen, siger han.

Henrik Poulsen

Henrik Poulsen

CEO, Ørsted

Ratingen af verdens virksomheders bæredygtighedsperformance sker hvert år ved Davos-topmødet i Schweiz. Ifølge Corporate Knights er Ørsted strøget fra den hidtidige fjerdeplads og til tops, fordi selskabet har øget sin omsætning fra vedvarende energi fra 58,4 procent til 68,1 procent. Samtidig har man reduceret den samlede CO2-udledning og mindsket vandforbruget. Også på andre bæredygtighedsparametre klarer Ørsted sig godt.

Ud med DONG

Tilbage i oktober 2017 skiftede DONG navn til Ørsted efter den danske fysiker H.C Ørsted, der opdagede elektromagnetismen. En symbolsk og tydelig markering af, at den hidtidige kerneforretning, som navnet DONG – Dansk Olie og Naturgas – signalerede, nu var fortid. 2017 var et afgørende år. Her blev det tydeligt, at god forretning og bæredygtighed på ingen måde er hinandens modsætninger. Tværtimod.  

- 2017 vil blive husket som året, hvor havvind blev billigere end sort energi, hvilket afspejles i de seneste udbud af havvind i Tyskland og Storbritannien. Det har aldrig været tydeligere, at det er muligt at skabe en verden, der udelukkende kører på grøn energi, sagde administrerende direktør Henrik Poulsen dengang. 

Ørsted er gået målrettet efter at fremme udbygningen af havvind i industriel skala. I dag er virksomhedens verdens førende inden for sektoren og et af de hurtigst voksende energiselskaber i verden.

Havvind billigere

Med sit bæredygtighedsfokus bidrager Ørsted til flere af verdensmålene, som Nordea Invest Magasinet har lavet et større tema om. Ikke mindst verdensmål 7, hvor et delmål hedder, at man “inden 2030 skal øge andelen af vedvarende energi i det globale energimiks væsentligt.” Prisen på havvind er faldet 60 procent på bare fem år, og strategi- og kommunikationsdirektør hos Ørsted Jakob Askou Bøss peger i artiklen “Samlede energiløsninger skal sikre overgangen fra sort til grønt” på, at det i Nordeuropa er billigere at opføre havvind frem for kul- og gaskraftværker.

- Det er et stort skridt henimod at skabe en verden, der udelukkende kører på grøn energi, siger han.

Havvind er blevet en moden teknologi, og de store prisfald er sket på grund af teknologisk udvikling og industrialisering af sektoren, siger han.

I dag opfører Ørsted møller, der er meget større end tidligere, og i hurtigere tempo. For fem år siden gik der eksempelvis 1.543 dage, fra det første fundament blev installeret, til der blev produceret strøm fra hele havvindparken. I dag tager det 448 dage.

Ingen tid at spilde

For blot 10 år siden producerede Ørsted 85 procent af sin energi ved brug af fossile brændsler, og virksomheden vil i 2025 være tæt på CO2-neutral. Indtjeningen er øget betydeligt i takt med, at man har reduceret brugen af kul på kraftværkerne og bygget nye havmølleparker. Det er en overlegen demonstration af, at det kan lade sig gøre at ændre og fremtidssikre sin forretningsmodel til gavn for alle. Havvind er en væsentlig teknologi i den grønne omstilling og har ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA) enormt potentiale, men ser man på det store billede, er verden stadig sørgelig langt fra at nå målene i Paris-aftalen. Knap 75 procent af alle drivhusgasser kommer stadig fra fossile brændsler og CO2-udledningen stiger. 

Et sørgeligt faktum, som Henrik Poulsen da også adresserede i forbindelse med kåringen (i starten af året og før corona):

- Selv om vi er taknemmelig for at være blevet kåret som årets mest bæredygtige virksomhed, så vi hellere, at verden udviklede sig i en mere bæredygtig retning. Den globale udledning af drivhusgasser er steget i årtier og er nu på sit højeste niveau nogensinde. Der er ingen tid at spilde, hvis vi skal stoppe den globale opvarmning og halvere den globale udledning inden 2030, sådan som klimavidenskaben anbefaler.

 

Ørsted er med i porteføljen i fx Nordea Invests Danske Aktier. Se fonden her.

Ørsted har - indtil videre - klaret corona krisen uden de store udsving og er pt. i plus år-til-dato (010520, kl. 11:00)

 

Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.