Coop
Af
Nina Azoulay, journalist. Foto: Coop

Corona får Coop til at slå rekorder og udforske nye veje

Virksomheder under corona-krisen: Der har været travlere end nogensinde under corona-pandemien hos Coop Danmark – med stribevis af nye tiltag indført på rekordtid. Mange forandringer vil vare ved efter krisen, lyder det fra koncerndirektør Kræn Østergård Nielsen.

Interessen for at handle ind lokalt og købe danske produkter er steget under corona-krisen. Derfor investerer og udvider Coop Danmark nu sit sortiment af danske varer som led i en genstartsplan, der skal være med til at genopbygge dansk økonomi efter corona.

- Vi har spurgt medlemmer og kunder, hvad de synes, vi skal lægge vægt på for at komme godt i gang. Lokalt og dansk og grønt er de ting, der fylder rigtig meget. Under corona kan vi også se, at de lokale fællesskaber har været vigtige. Det ser vi i vores egne butikker, hvor det er svært i storcentrene, men går rigtig godt ude i lokalmiljøerne. Det fortæller os, at danskerne kærer sig mere for det lokale og ‘der hvor jeg bor’, fortæller Kræn Østergård Nielsen, CFO og koncerndirektør i Coop Danmark. 

Kræn Østergård Nielsen
Kræn Østergård Nielsen
CFO og koncerndirektør, Coop Danmark

I starten af april foretog Coop Danmark en undersøgelse blandt sine kunder og medlemmer, og her var der et ‘helt klart ønske’ om at flere varer skal være danske. Det ønske hænger ifølge koncerndirektøren godt sammen med Coops eksisterende klimaplan, der har som ambition at mindske transport på varer og gøre det nemmere at spise lokalt og grønnere.  

- Vores ambition med genstartsplanen er at få yderligere 5 milliarder kroner over de næste tre år over i danske indkøb. Det gælder varer, som vi selv producerer, men det kan også være ved at give et forspring til danske leverandører, når de byder ind, siger Kræn Østergård Nielsen. 

Bananer kommer Coop aldrig til at producere i Danmark, for det kan ikke betale sig – og slet ikke, når man ser det i en klimasammenhæng – understreger han. Men hvilke varer der konkret bliver tale, om er for tidligt at sige. Nogle varer vil fortsat blive købt ind i fællesskab med de øvrige nordiske Coop-lande Sverige, Norge og Finland. Men ikke alle.

- Vores egne havregryn, som er købt ind på en fælles, nordisk aftale, er hidtil blevet produceret i Østeruopa. Dem tager vi nu ud af den nordiske aftale, så de i stedet bliver produceret i Danmark hos Valsemøllen (der har fabrikker i blandt andet Esbjerg, red.). Det kan have en omkostning, at vi kun skal have produceret en fjerdedel af den volumen, vi ellers ville have, men det er en investering, vi gerne vil tage, siger Kræn Østergård Nielsen. 

Det svarer danskerne

Coop har i en undersøgelse spurgt, hvad danskerne vil gøre mere efter corona-krisen. 

  • 41 procent vil handle mere lokalt, end de gjorde før corona.
  • 66 procent vil støtte danske virksomheder mere.
  • 77 procent støtter en stærkere grøn omstilling.

Undersøgelsen omfatter 1817 adspurgte og er gennemført i perioden 8.-15. april 2020.

Kilde: Coop Danmark

Coop Danmark, der er forbrugerejet, har mere end 1000 butikker i Danmark.

- Vi er ejet af 1,8 mio danskere, vi er 40.000 kollegaer i Coop Danmark, og vi har mange leverandører og fylder i det hele taget meget i Danmark, og derfor føler vi, at det er vores pligt at være med til at genstarte Danmark, siger Kræn Østergård Nielsen.

"En helt ny virkelighed"

Genstartsplanen er iværksat og vedtaget hurtigt – ligesom alt andet har været det under corona-krisen. Gennem hele forløbet er der truffet beslutninger, der normalt tager måneder at gennemføre, på ganske på få dage. Selv om ingen kendte omfanget, stod det på direktionsgangen i Coop allerede i slutningen af februar klart, hvor alvorligt coronaen tegnede til at blive.

- Det begyndte så småt at gå op for os, da den første dansker blev konstateret smittet. Der nedsatte vi en taskforce, som skulle arbejde tværgående med forskellige scenarier for at forberede os – men uden at vide, hvad der skulle ske. Og det blev for alvor rigtig tydeligt for os, da Mette Frederiksen gik på om aftenen den 12. marts. Der havde vi den største handelsdag nogensinde. Der var lange køer, og folk købte godt ind. Der kunne vi se, at nu er vi i en ny fase og en helt anden virkelighed, end vi nogensinde har været i før, fortæller Kræn Østergård Nielsen. 

Coop mad
Coop vil de kommende år udvide sortimentet af danske varer på hylderne. Det skal både bidrage til at sætte gang i dansk økonomi igen og understøtte koncernens klimaplan ved at mindske transporten fra fabrik til butik.

Også i direktionen blev der indført et fast, dagligt møde, hvor taskforcen kunne tjekke ind, ligesom drift og logistik hurtigt kunne afrapportere. Det viste sig at blive nødvendigt, for at der både kunne kommunikeres og eksekveres nye tiltag hurtigt.

- Da det hele brød ud kunne vi se en enorm følelse af samfundspligt, også hos vores egne medarbejdere. Folk satte alt på hold og gjorde en ekstra indsats for at få det hele til at virke. I det daglige tænker man ikke over, hvor vigtigt det er, at der kommer vand ud af vandhanen. Det er det samme med dagligvarer – vi har ikke rigtig tænkt over før, hvor kritisk en funktion, det er, siger Kræn Østergård Nielsen om dagene midt i marts, hvor Danmark som flere andre europæiske lande lukkede ned. 

- Det har hjulpet os, at vi kiggede fremad tidligt, men den største indsats var, at alle virkelig smed hvad de havde i hænderne med det samme, siger han.

”I det daglige tænker man ikke over, hvor vigtigt det er, at der kommer vand ud af vandhanen. Det er det samme med dagligvarer – vi har ikke rigtig tænkt over før, hvor kritisk en funktion, det er”
Kræn Østergård Nielsen, koncerndirektør i Coop

Krisen er ikke overstået endnu og derfor kigges der ikke 100 procent fremad endnu. Men sammenholdet og det at arbejde på tværs af afdelingerne bliver noget af det, virksomheden tager med videre.

- Det er bare enormt effektivt, når 40.000 mennesker ror i samme retning. At vi kunne rykke så godt, som vi gjorde, skyldtes i høj grad også, at vi lagde alt andet fra os. Fokus betyder noget, og det er også en læring, siger han. 

Nye vaner i kølvandet på corona

For Coop Danmark kommer coronaen også til at medføre varige ændringer i, hvor og hvordan kunderne køber deres varer. Danskernes indkøbsvaner har nemlig ændret sig markant og rekordhurtigt under corona-krisen. Under nedlukningen af samfundet fordobledes antallet af kunder, der køber dagligvarer på nettet, på få uger. Og i slutningen af marts måtte Coop udvide med 50 nye medarbejdere og et nathold på den terminal, hvor der pakkes varer til online-kunderne. Om de nye vaner med at købe flere dagligvarer på nettet varer ved, er endnu for tidligt at sige.

- Men vi har en formodning, og det har vi haft længe, om at e-handel på det her område vokser. Og den seneste tid har det taget et kvantespring. Vi har haft en fordobling af vores e-handel, både indenfor dagligvarer og i non-food. For der er også helt vildt gang i shopping online med trampoliner og grill. Vi forventer, at noget online-salg vil holde et højere niveau end før corona-krisen, fortæller Kræn Østergård Nielsen.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt