Hero Scan Office
Af
Thomas Jensen

Cirkulære forretnings-modeller giver ordrer: “Det handler om sund fornuft”

Både private og offentlige indkøbere stiller i stigende grad krav om bæredygtighed. Forretningsmodeller, hvor man tager hensyn til klodens sparsomme ressourcer, er derfor vigtige, for at få ordrerne i hus. Scan Office er en af de virksomheder, der går målrettet efter det cirkulære.

Bæredygtighed
Innovation
Skandinavien

Scan Office, der sælger kontorløsninger, skal de kommende år møblere statens kontorer, kantiner og mødelokaler. Den forretningsmodel, virksomheden på få år har omlagt til, ligger nemlig godt i tråd med de krav, der er i offentlige udbud om nænsom omgang med klodens ressourcer. Forretningsmodellen kan beskrives kort:

- Det handler dybest set om sund fornuft, siger partner og bæredygtighedschef Jan Bertelsen.

Sund fornuft er, når man flytter fokus fra at sælge så mange nye skriveborde som muligt til at rådgive kunder i, hvordan de kan få langtidsholdbare indretningsløsninger. Løsninger der er gennemsyret af cirkulær tænkning.

- I dag har vi miljø, natur og mennesker for øje konstant. Det giver mening, det er en god forretning, og det har betydet, at vi i dag er en forandret virksomhed, der også tiltrækker helt unge medarbejdere, siger Jan Bertelsen.

Fremfor at sælge, rådgiver man i dag i højere grad om cirkulære løsninger, siger COO og marketingchef hos Scan Office, Brian Sørensen.

- Det kan virke skørt, at man som møbelvirksomhed, forsøger at få folk til at lade være med at købe nyt. Men vores rolle har ændret sig til, at vi i dag hjælper kunderne med at gøre det rigtige. Vi har, som en stor spiller på det danske marked, ansvar for at tjene penge på en bæredygtig måde. Det er god og langsigtet forretning.

Jan Bertelsen
Jan Bertelsen er partner og bæredygtighedschef i Scan Office, som leverer kontormøbler til virksomheder.

Smed ud i en stor sæk

Ikke blot for kloden, men også kommercielt giver det mening. Bæredygtighed er i stigende grad et krav - både hos private ordregivere og i offentlige udbud. I Danmark køber det offentlige ind for 380 milliarder kroner om året. Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens analyse Status for offentlig konkurrence – udgivet i januar i år – indeholdt 44 procent af de offentlige EU-udbud mellem juni 2019 og marts 2020 ord og begreber som "miljømærker" og "total- og livscyklusomkostninger".

En af dem, der ind imellem lægger store ordrer, er Region Midtjylland, hvor blandt andet sygehusvæsenet har brug for udstyr.

- I hospitalsverdenen er vi storforbrugere. Bare i vores region producerer vi 7.000 ton affald årligt. For at være ærlig, har patientsikkerhed og kvalitet i behandlingen i årevis overskygget det at genanvende. Vi har smidt ud i en stor sæk og sendt det til forbrændingen, siger direktør for Regionshospitalet Randers, Jonas Dahl.

Jonas Dahl
Jonas Dahl er direktør for Regionshospitalet Randers, som lægger store ordrer hos Scan Office.

Skrald blev til stole

Nu er tilgangen imidlertid anderledes. Hospitalet stiller flere krav til leverandører om, at de skal levere cirkulære løsninger. Et eksempel er hospitalets ‘nye’ stole. De er lavet af affald fra både hospitalets affaldsdynger og borgernes efterladenskaber. Bækkener, proteser, plastikflasker og meget andet er altså blevet til møbler. Indkøbet af de cirkulære møbler blev i høj grad initieret af medarbejderne, fortæller Jonas Dahl.

- Vi havde gamle plysstole, som bestemt ikke var corona-venlige, fordi de ikke kunne sprittes af. De skulle derfor udskiftes. Nogle medarbejdere var opmærksomme på, at der blev lavet stole af genanvendt plast, og det satte det for alvor i gang, siger han.

Selve omkostningen til de 700 stole har været nogenlunde den samme, som hvis man havde købt nyt. Men den ubetalelige del, siger Jonas Dahl, er den stolthed det bringer op hos medarbejderne, når sortering giver et konkret output.

- Det, at det plastik, du sorterer, kommer retur som den mødestol du sidder i, skaber en rød tråd i dit handlingsmønster. For hvis vi sorterer plastic, og bagefter sejler det til Indien og brænder det på en strand, så mister vi selvfølgelig motivationen. Her er et konkret output, og det er enormt motiverende.

Andre tiltag på hospitalet er et generelt mindre forbrug, svanemærket rengøring, hvor der bruges færre kemiske produkter, og en ny cirkulær legeplads opført i samarbejde med en række partnere.

CO2-belastning i det offentlige

De offentlige indkøb belaster klimaet med 12 millioner tons CO2 om året. Heraf bliver cirka 4 millioner tons udledt i Danmark. Hvert år køber det offentlige ind for 380 milliarder kroner – fra mad i børnehaver, medicin og hospitalsudstyr til biler, byggeri og anlæg.

Kilde: Regeringen.dk

Så lidt forbrug som muligt

Hos Scan Office er man i gang med at løse opgaven med at skulle møblere kommunernes, regionernes og statens kontorer.

Her er bæredygtighedschef Jan Bertelsen ikke i tvivl om, at man har slået ind på den rette vej. For skal man være attraktiv for kunder i dag – det være sig private eller offentlige – skal man kunne demonstrere sund fornuft i sin måde at drive forretning på. Og sund fornuft er at forbruge så lidt som muligt.

- Hvorfor rydde skove, trække jern ud af bjerge og transportere det langvejs fra, når vi kan genanvende meget af det affald, vi har lige rundt om hjørnet eller give det videre? Jeg er sikker på, at om få år, der bruger vi slet ikke nye materialer længere. Den rejse er begyndt, og det er den eneste vej at gå.

 

Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt