Manon
Af
Sanne Opstrup Wedel (Foto: Guldsmeden Hotels)

Bæredygtighed giver bedre bundlinje og trofaste kunder

Ved at arbejde med bæredygtighed og verdensmål i alle hjørner af forretningen har Guldsmeden Hotels opnået store besparelser på bl.a. vandforbrug og madindkøb. Og en uventet, ubetalelig loyalitet fra gæsterne.

Bæredygtige fonde
FNs bæredygtighedsmål

Mindre tallerkner i restauranten, dialog med gæsterne om grøn omstilling og investering i et nyt vandsystem er blandt de initiativer, som har rykket Guldsmeden Hotels helt frem i verdensmåls-superligaen.

- I hotelbranchen er et godt udgangspunkt at huske på de gamle dyder fra vores bedsteforældres husholdning: hvis grøntsagerne ikke blev spist op, blev de syltet, og man sparede på vandet, hvor man kunne. Hele miljø-miseren er jo skabt inden for en håndfuld årtier, hvor vi begyndte at massefremstille, smide ud og købe nyt i stedet for at genbruge og undgå spild. Men uanset hvilken branche, man arbejder i, kan selv små ændringer skabe store forandringer, forklarer Kirsten Aggersborg, Sustainability Officer hos Guldsmeden Hotels.

Her har de arbejdet med bæredygtighed, inden det blev moderne. Det har, siden Sandra og Marc Weinert for 20 år siden åbnede det første hotel i Guldsmedgade i Aarhus, været en del af grundkonceptet. Et koncept, der over årene har udviklet sig både ift. initiativer og ambitioner.

Fra begyndelsen var der stort fokus på maden, hvor økologi blev højt prioriteret. I 1999 var der ikke så meget øko-mad til rådighed, men det, der var, kom på bordet. Og da Emmerys åbnede samme år i samme gade, var det naturligt, at de blev leverandører til hotelkæden, hvor økologien voksede til tæt på 100 pct. på morgenbordet i midten af 00’erne. Samtidig fokuserede alt, hvad de købte og gjorde, på at have det mest bæredygtige valg for øje f.eks. ift. naturenergi og genbrugspapir.

- Selv om det i dag lyder mærkeligt, var det ikke noget, vi dengang kommunikerede til gæsterne. Men det ændrede sig lynhurtigt efter den første klimakonference i 2009, hvor ord som bio, grøn og CO2-neutral pludselig kom på dagsordenen. Da følte vi, at vi var nødt til at fortælle vores historie, siger Kirsten Aggersborg.

Kirsten
"Uanset hvilken branche, man arbejder i, kan selv små ændringer i forretningen skabe store forandringer for miljøet,” forklarer Kirsten Aggersborg, Sustainability Officer hos Guldsmeden Hotels.

Certificering og spisemærke

Med den beslutning fulgte også en beslutning om at blive certificeret, så hotelkæden trygt kunne kommunikere om sin bæredygtighedsindsats.

- Vi gjorde meget rigtigt, men vidste også, at der selvfølgelig var ting, vi ikke havde tænkt på. Certificeringen gjorde, at hver en sten blev vendt, hvilket skabte en stor tryghed for os, forklarer Kirsten Aggersborg.

Hotelkæden følte dengang ikke, at den danske brancheforening Horestas egen Green Key-certificering var striks nok. Og derfor faldt valget på den internationale certificering Green Globe, som med 450 fokuspunkter og årlige auditeringer er en af branchens strengeste.

- Siden har Green Key-ordningen skærpet kravene så meget, at vi nu også har denne certificering, som er mere lokal og dermed en god sparringspartner for os – og endelig har vi det gyldne spisemærke for 90-100 pct. økologi, siger Kirsten Aggersborg.

Værelse
Overalt på hotellet kommunikerer man med gæsterne omkring bæredygtighed. Selv på værelserne.

Bæredygtighed i hele forretningen

I dag har fokus på økologi, naturenergi og genbrugspapir udviklet sig til, at bæredygtighed er det bærende element i hele hotellets drift, hvor man i alle hjørner af forretningen smider så lidt ud som overhovedet muligt. Alt bruges op – om det er mad, møbler eller møde-tilbehør.

F.eks. arbejder hotelkæden intenst på at mindske madspild, og der tænkes cirkulært ift. at arbejde med råvarerne igennem hele dagen: Brød, ost, pølse og avocado fra morgenbuffeten bliver f.eks. til grillede panini’er senere på dagen, ligesom tørt rugbrød fra dagen før ristes med nødder og honning til mysli. Undervejs er gæsterne hele tiden en del af indsatsen. F.eks. via skilte, der forklarer, at buffeten ikke fyldes op, så den bugner, men at gæsterne må sige til, hvis de mangler noget. Som servietter med budskabet ”Love Food, Hate Waste” trykt på forsiden og ”Take all you can eat, Eat all that you take” på bagsiden. Eller ved at lave en konkurrence, hvor gæsterne fra det hotel med mindst madspild pr. gæst den pågældende dag vinder en præmie.

- Vi måler madspildet både fra køkkenproduktionen og gæsternes tallerkner, og at involvere gæsterne på denne måde har virkelig rykket. Det er godt for miljøet, men det er også godt for vores bundlinje, fordi vi har reduceret vores indkøb med 15 pct., siger Kirsten Aggersborg.

Restaurant
I restauranten er der stort fokus på madspild, og der tænkes cirkulært ift. at arbejde med råvarerne igennem hele dagen: Brød, ost, pølse og avocado fra morgenbuffeten bliver f.eks. til grillede panini’er senere på dagen.

Naturmaterialer og nye løsninger

Når det gælder indretning, går hotellet uden om trends, hvilket bidrager til, at der ikke skal skiftes inventar, når det bliver utrendy.  Møblerne bruges op, og derfor er de også hovedsageligt lavet af naturmaterialer, som ældes med ynde og kan tåle lidt skrammer. Ift. hotellets egne produkter, som blokke og kuglepenne til møder, kimonoer, sengetøj og bordskånere, arbejder de med leverandører, der tænker som dem: F.eks. har de sammen med Berendsen produceret bæredygtigt sengetøj af økobomuld og genbrugspolyester.

Desuden er hotellet blevet spurgt, om det vil være test-case for en ny type brusere fra svenske Orbital. De opsamler vandet, der bruser ned over kroppen, renser det og sender det tilbage gennem brusehovedet. På et længere bad kan det spare op til 90 pct. på vandforbruget, og fordi det varme vand recirkuleres, sparer man også væsentligt på energiforbruget. Derfor har Guldsmeden Hotels besluttet at installere dem i alle nyetablerede badeværelser fremover.

- Det er en lidt dyrere løsning, men den investering er tjent hjem på et par år. På den måde gransker vi hele tiden, hvad vi kan gøre bedre, men altid med det lange lys på, siger Kirsten Aggersborg.

Spring over, hvor gærdet er højst

Denne undersøgende tilgang, som nogle gange koster penge og altid er tidskrævende, er nødvendig, for det kræver nysgerrighed og fordybelse at få bæredygtighed til at gennemsyre hele forretningen. Og man bliver aldrig færdig.

- Da det blev almindeligt at rykke på det grønne, sagde mange: hvad er det mindst mulige, jeg kan slippe afsted med? Men der er hele tiden ny viden, nye krav og ny teknologi, som gør, at dine kunder forventer, at du rykker dig, siger Kirsten Aggersborg, der ikke er i tvivl om sit bedste råd til andre SMV’ere, der ønsker at arbejde med bæredygtighed og verdensmål.

- Spring over, hvor gærdet er højest – f.eks. ved at finde en certificering. For selv om det har været rigtig hårdt arbejde, har taget tid og kostet penge, så har det givet os en lang række fordele – ikke mindst ift. at arbejde med verdensmålene, da de kom: alle beslutningsprocesser bliver nemmere, fordi man arbejder inden for en afgrænset ramme. Når man arbejder så intenst med det, sker der samtidig det magiske, at man oparbejder en naturlig passion for det, som både giver stor arbejdsglæde, men også mulighed for nye produkter og forretningsmodeller, siger hun.

Lobby
Fra lobbyen sælger Guldsmeden de bæredygtige bade- og cremeprodukter, der bruges på værelserne, hvilket er blevet en god forretning for dem.

Loyalitet som uvurderlig sidegevinst

F.eks. har Guldsmeden Hotels bade- og cremeprodukter på værelserne, iLoveEcoEssentials, som bl.a. er genopfyldelige og ikke indeholder mikroplast, men derudover sælger de dem også i receptionen og på nettet.

- Produkterne er en sællert og faktisk noget, vi tjener penge på, fordi folk køber så meget med hjem, at det er en overskudsforretning, fordi udgifterne til produkterne på værelserne bliver tjent hjem og mere til, fortæller Kirsten Aggersborg.

Der er altså både hjerte og penge i at arbejde med bæredygtighed og verdensmål, men derudover er det kommet bag på Kirsten Aggersborg, hvor meget det betyder for gæsternes loyalitet over for hotelkæden.

- Alle hoteller siger, at de har de hyggeligste værelser, det sødeste personale og den skønneste morgenmad, men vi har virkelig differentieret os ved at arbejde med bæredygtighed på alle planer. Det giver os en stemme, man ikke har på andre hoteller og skaber en dialog med gæsterne, hvor vi lytter til hinanden. I bakspejlet kan jeg se, at det tilsammen skaber en loyalitet som gør, at mange af vores faste gæster bliver hos os uanet hvor mange nye spændende hoteller, der dukker op, fordi de har et forhold til os, siger Kirsten Aggersborg og opsummerer:

- Find en certificering og brug den som sparringspartner til hele tiden at udvide arbejdet med verdensmålene. Og hvis en certificering er for omfattende, så begynd med at kigge på alle de små elementer i driften, hvor man kan gøre en forskel. Bliv ved med at være nysgerrig og grib de muligheder, der er for at opsøge viden og udvikle nye produkter – ikke mindst ift. at finde jeres egen stemme og det, som er særligt for netop jeres virksomhed. Så skal det nok lykkes.

SMV’ere med klimasucces

FN’s verdensmål er overalt, og ingen virksomheder kan ignorere dem. Men mange små og mellemstore virksomheder (SMV’erne) er fanget i drift og aner ikke, hvordan de skal komme i gang. Det er dybt problematisk, for SMV’erne udgør 99 pct. af dansk erhvervsliv, så bidrager de ikke til opfyldelsen af verdensmålene, kommer vi aldrig i mål.

I denne serie kan du møde SMV’ere med klimasucces – virksomheder som deler ud af deres erfaringer med, hvordan man helt konkret kan arbejde med verdensmålene Og ikke mindst hvordan man knækker bundlinjekoden og bruger målene som løftestang for at optimere og udvikle sin forretning.
 

 

Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

17 mål, 17 historier
Dyk ned i verdensmålene – ét for ét
fn

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt