Ecotop hero
Af
Sanne Opstrup Wedel

Bæredygtig transport med hjerne, hjerte og fødder

Det begyndte som en hobby, men i dag er det en passion for ægteparret Jakob og Guldbrit Jensen at udvikle og fremstille automatpresenninger, som er bedre for både miljø og bundlinje.

Bæredygtige fonde

En vaks vognmand, et praktisk opfinder-gen og to sparringspartnere i et mentor-projekt er nogle af de komponenter, som har sendt den familieejede virksomhed Ecotop på en bæredygtig udviklingsrejse, hvor opfindelsen af en automatisk presenning til lastbiler var første, men bestemt ikke sidste stop.

Ingen talte dog om bæredygtighed, da Jakob Jensen i 1999 begyndte at nørkle med ideen, som han fik, fordi en vognmand kiggede forbi fabrikken og fortalte, at han havde set en automatpresenning i Sverige, som han gerne ville have, fordi det så bekvemt ud at kunne stå på jorden og fastgøre presenningen i stedet for at kravle rundt i fire meters højde oppe på lastbilen – og så måtte Jakob Jensen jo i gang med at opfinde en til ham, som han siger.

- Fra vi begyndte med den første, og til den kørte på landevejen, der gik der godt nok mange weekender. Men jeg syntes jo, det var skægt at makke med, selv om det længe bare var et hobbyprojekt, forklarer han.

Afprøvning og finjustering

Indtil da havde Jakob Jensen bygget lastbiler op på fabrikken, som blev grundlagt i 1947 på en lod jord i den lille flække Spørring mellem Aarhus og Randers. Det var dengang, der stod Spørring Karosserifabrik på gavlen, og ejeren var Jakobs onkel. Han var uddannet karetmager og lavede alt i træ til kunderne rundt omkring i Jylland. I 1991 blev Jakob udlært karrosserismed fra fabrikken, som han fem år senere købte af sin onkel. I dag er fabrikken næsten vokset sammen med husene omkring den i villakvarteret tæt på Spørring Fælleshus, alle ordrer laves nu i stål og aluminium, og i øjeblikket eksporterer virksomheden sin bæredygtige automatpresenning til Frankrig, Holland, Tyskland, Sverige, Norge, Finland og Irland.

Guldbrit + jakob
Jakob og Guldbrit Jensen er hovedkræfterne bag den familieejede virksomhed Ecotop. Foto: Ecotop

Men inden det kom så langt, gik der mange år med at udtænke løsninger, afprøve eksperimenter og finjustere produktet.

- Jeg er nok lidt en opfinder, som godt kan lide at hitte på nye ting, der kan bruges ude i virkeligheden. Så da jeg først havde fået færten af idéen med en automatisk presenning, prøvede vi alt muligt af for at finde frem til den helt rigtige løsning, fortæller Jakob Jensen.

Udvikling af grøn løsning

Det tog ikke lang tid at opfinde selve presenningen, som første gang rullede over en forvogn allerede samme år, som vognmanden var kommet forbi fabrikken. I den forbindelse fik Ecotop også patent på den elastik, der strammer presenningen op, når læsset synker sammen under kørsel. Men det var ikke nok for ægteparret, som gerne ville videre end blot at lave et bekvemt produkt, og derfor brugte parret de næste seks år på at forfine ikke blot selve presenningen, men også hele produktionen af den.

EcoTop

  • Grundlagt i 1947 og hed indtil 2018 Spørring Karosserifabrik
  • I 2018 skiftede virksomheden navn til Ecotop, som udvikler, sælger og monterer hydrauliske automatpresenninger, der er bedre for både miljø og bundlinje
  • Virksomheden har to ejere og fire ansatte

Læs mere på https://ecotop.dk/

- For mig har det hele tiden betydet meget at spare CO2 og gøre en forskel for miljøet dér, hvor man selv kan bidrage. Da vores kunder gjorde os opmærksomme på, at der måske var brændstof at spare, gik vi derfor i gang med at finde ud af, hvordan vores opfindelse kunne bidrage til mere grøn transport, forklarer Guldbrit Jensen.

Med midler fra Trafikstyrelsen målrettet forsøg med energieffektive transportløsninger samt en såkaldt videnskupon fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen testede de i en kunstig vindtunnel, om man kan spare brændstof ved at have dækket ladet på lastbilen af, og efterfølgende blev der lavet fysiske test på landevejen af, hvor meget brændstof-besparelsen reelt er. Det viste sig at være op til 20 pct., ligesom forsøgene viste, at en Ecotop kan spare miljøet for 10-15 ton CO2 om året.

- Når lastbilen er åben oppefra, går vinden ned i kassen og trykker på lasten, hvilket bremser køretøjet. Men når ladet er afdækket, glider vinden af, så bilen ikke skal bruge nær så mange kræfter på at komme fremad, forklarer Guldbrit Jensen.

En sidegevinst er desuden, at presenningen holder på godset, så korn, grus og foder bliver i lastbilen og ikke flyver ud på andre biler og cyklister.

Fordele ved automatpresenning

  • Bedre arbejdsmiljø (det er mere sikkert at stå på jorden end at kravle på lastbilen)
  • CO2-besparelse (på 10-15 ton om året)
  • Tidsbesparelse (det tager flere minutter at spænde en presenning manuelt, så med en automatisk presenning kan vognmanden køre flere læs på en dag)
  • Holder på godset (så det ikke spredes ud på andre biler og cyklister)
  • Brændstofbesparelse på ca. 20 pct.
  • Alt i alt en bedre bundlinje

Tålmodighed og videreudvikling

At kigge grundigt på sin kerneydelse og have det lange lys på er i det hele taget afgørende for at lykkes med den grønne rejse. Til at begynde med solgte ægteparret kun ganske få presenninger og tjente i mange år udelukkende penge ved at bygge lastbiler op – faktisk helt indtil 2011, hvorfra produktionen udelukkende har bestået af automatpresenninger. I dag er det en fornuftig forretning uden at være en guldgrube, men både Jakob og Guldbrit Jensen tror på, at de er begyndt på en rejse, som kun bliver mere og mere vigtig fremover.

- Flere og flere vognmænd får det som et krav fra dem, de kører for, så hvis ikke man selv sætter sig ind i bæredygtighed og verdensmål, så kommer kravene ude fra før eller siden. Vi vil gerne selv tage styringen, og derfor forsøger vi også hele tiden at videreudvikle os for at leve op til vores kunders behov og sikre vores forretning, siger Guldbrit Jensen.

Blandt andet har Jakob netop udviklet nyt system til landbrugsvogne med fransk bagsmæk. Den er lavet, så bagsmækken løftes op over vognen, når der læsses af, så udlæsningshullet bliver helt frit. Og arbejdet med i højere grad at digitalisere produktet, så sensorer på taget f.eks. kan fortælle, hvis man er ved at ramme loftet i en hal, eller hvor mange driftstimer taget har, så den kommer rettidigt til service – alt sammen for at undgå unødige skader og ulykker.

- Når det gælder grøn udvikling og arbejdet med verdensmålene skal man være glad for det, man får gjort og starte i det små – så vokser det, siger han.

Kun sådan kan bæredygtighedsrejsen ske med både med hjerne, hjerte og fødder.

 

Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt