Hero
Af
Thomas Jensen

5G-netværk: "Nokia og Ericsson er SÅ heldige"

De to store nordiske leverandører af mobiltelefonnetværk har fået en hjælpende hånd af Donald Trump, da de var ved at blive overhalet af kinesiske Huawei. "Nokia og Ericsson er SÅ heldige", siger Nordea-analytiker Sami Sarkamies.

Global
Innovation

Nokias gamle slogan ‘Connecting People’ skulle laves om til ‘Connecting Everything’, hvis det skulle beskrive det nye 5G-mobilnetværk, der er i gang med at blive rullet ud i hele verden. I Danmark blev der tændt for de første 5G-sendemaster i september sidste år, i Sverige og Finland var der premiere nogle måneder tidligere, og i Norge lagde Telenors koncernchef Sigve Brekke arm til, da en læge ved åbningen af netværket i slutningen af 2018 skulle demonstrere, hvor præcist man ville kunne fjernoperere ved hjælp af 5G-teknologi.

2021 bliver 5G-år

Det er dog først her i løbet af 2021, at rigtig mange 5G-sendemaster vil blive opsat, så det bliver udbredt til mange brugere. Desuden er der også det helt lavpraktiske, at der i øjeblikket ikke er så mange mobiler, der rent faktisk kan komme på det nye netværk. Men, men, men, det kommer til at ændre sig hurtigt, da op mod halvdelen af de telefoner, der bliver solgt i øjeblikket, kan komme på 5G-nettet, og de brugere vil få en række nye muligheder. For ligesom SMS-beskeder var det nye og revolutionerende med 2G-nettet i 90’erne, mobilt internet på smartphonen blev muligt med 3G-nettet fra cirka 2005-2006, videostreaming var det store på 4G-nettet nogle år senere, så er det den enorme datakapacitet og fleksibilitet, 5G-nettet vil blive husket for, når mobilnetværk-historien skal skrives engang i fremtiden.

De tørre fakta

Hastighed: 5G er mellem 10-20 hurtigere end 4G. Du kan downloade en 2-timers film på 10 sekunder med 5G.

Båndbredde: 5G-netværket bliver sammenlignet med en ny og forbedret motorvej med langt flere baner til langt flere biler. Så langt flere mobilbrugere kan være på 5G-nettet på samme tid, uden der opstår problemer.

Latency: Med 5G forventes det at forsinkelsen bliver så godt som ikke eksisterende med en forsinkelse på 3-4 millisekunder, hvor det med 4G er på 30-40 millisekunder.

Network slicing

En, der har været med hele vejen fra 2G til 5G, er Nordeas analytiker Sami Sarkamies. Han har i mange år fulgt udviklingen inden for mobiltelefoni og datanetværk i kraft af, at han analyserer finske Nokia og svenske Ericsson. Han forklarer, at den største revolution ved det nye netværk er den store grad af fleksibilitet, som et teleselskab kan tilbyde sine kunder, når de går over til at bruge 5G-netværk.

- 3G- og 4G-netværket kunne kun bruges på én og samme måde og som ét samlet netværk, men med 5G kan en teleoperatør lave et såkaldt virtuelt netværk til en af sine kunder, som er ‘afgrænset’ fra resten af brugerne. Det vil for eksempel sige, at en stor virksomhed som Nordea kan få sit helt eget netværk med egne specifikationer, selvom det egentlig kører og kommunikerer via de samme sendemaster, som alle andre bruger. Det er det, man kalder network slicing, siger Sami Sarkamies.

Foto
Ericsson-medarbejdere i gang med at installere 5G-sendemaster i Australien. I begyndelsen af 2021 er Ericsons 5G-netværk opsat eller i gang med at blive opsat i 37 lande. Foto: Ericsson.

Billigere for operatørerne

Da specifikationerne for 5G-netværksteknologien blev defineret, var det et krav, at det skulle kunne alting 10 gange bedre end 4G-netværket. Det vil sige, at det skulle kunne transportere 10 gange så meget data på den samme tid, kunne reagere 10 gange så hurtigt (det såkaldte latency, red.) og samtidig være 10 gange billigere, når en bit data skulle flyttes fra et sted til et andet. 5G-nettet kan ikke gøre det hele 10 gange så godt, men med network slicing bliver det muligt.

- Hvert år vokser trafikken på teleselskabernes netværk med 40 procent, fordi folk vil streame og spille onlinespil, og der skal selskaber jo følge med i deres infrastruktur. Her er det billigere at opbygge et 5G-net, end det har været at udbygge 3G- og 4G-netværkene. Og samtidig kan teleselskaberne tage mere for deres produkter, fordi 5G-netværket kan konfigureres så specifikt til kundernes ønsker. Så for teleselskaberne er 5G-netværket en måde at tjene penge, fordi de kan bygge det billigere og sælge det dyrere, siger analytiker Sami Sarkamies fra Nordea.

5G og kunderne

5G kan tilpasses kundes behov. Det kan være, at en medarbejder i et firma har brug for meget båndbredde, (giver brugeren et skarpt og godt skærmbillede, red.). Så kan firmaets 5G-netværk konfigureres til det. Eller det kan være en læge, der via en computer skal operere en patient, der er på et andet hospital. Her har lægen brug for en ultrahurtig og pålidelig forbindelse, hvor der er meget lav forsinkelse. Så kan hospitalets 5G-net indstilles til det.

Nokia: Kom bagud på 5G

De fleste kender navnet Nokia fra de mobiltelefoner, de havde, før smartphones erobrede hele markedet. Men det finske firma med en omsætning på mere end 170 milliarder danske kroner i 2019 og 98.000 ansatte har fokuseret massivt på at ændre strategien fra at producere mobiltelefoner til at levere alt det, vi ikke ser, når vi ringer, men som er bydende nødvendigt for, at det fungerer. Her er nøglekomponenterne sendemaster og avancerede computerprogrammer, der kan operere et helt netværk. Så det er Nokia, et teleselskab går til, når de skal have etableret et 5G-netværk, og finnerne kan så levere hele pakken. De sidder i dag på 21 procent af 2G-, 3G-, 4G- og 5G-markedet på globalt plan ifølge Dell'Oro, der er et uafhængigt analysefirma inden for teleindustrien.

- Nokia købte i 2016 franske Alcatel-Lucent, og det har taget fokus væk fra udviklingen af 5G-teknologien. Konkurrenternes salg af 5G-netværk kom rigtig op i gear i anden halvdel af 2018, men det tog Nokia det meste af 2019, før de kunne tilbyde kunderne produkter i samme kvalitet og fik udviklet en egen-produceret chip. Hele det efterslæb har kunderne haft kendskab til, så de har kunnet presse Nokia på prisen, og det har igen presset Nokia på evnen til at tjene penge, siger Sami Sarkamies.

 

iphone
Apples nye Iphone 12 er en af mange nye telefoner, der kan bruge 5G-nettet, men også langt billigere telefoner kan komme på det hurtige netværk. Foto: Apple.

Ericsson: "Seneste tre år har været en succes"

Ifølge Sami Sarkamies har de seneste tre år været en succeshistorie for svenske Ericsson, hvor de har vundet markedsandele, så de nu sidder på 28 procent af 2G-, 3G-, 4G- og 5G-markedet ifølge Dell'Oro.

- Igennem mange år var Ericsson et dårligt ledet selskab, der voksede gennem tvivlsomme virksomhedsovertagelser, og evnen til at tjene penge til aktionærerne blev dårligere og dårligere. For tre år siden indså de, at det her kommer aldrig til at lette, siger Sami Sarkamies.

I 2017 igangsatte de derfor en turnaround, som har budt på nedskæringer, frasalg og mere fokus på udviklingsarbejde.

- Det har været en succesfuld turnaround for Ericsson, hvor de oplevet større salg og overskud, siger han.

I fremtiden ...

... bliver langt flere elektriske apparater koblet på nettet. Det kan være lyset i hjemmet, hvor pæren over spisebordet kan koble sig på nettet og blive styret via mobiltelefonen. Eller vaskemaskinen nede i kælderen, der via mobilen fortæller os, at vi nu kan hænge tøjet op.

5G-netværket er designet til, at der kan være én million elektriske dimser koblet på nettet per kvadratkilometer. Så forestil dig, at der i den bydel, du bor i, inde i en firkant, der er en kilometer på hver led, kan være én million elektriske dimser på nettet. Det er virkelig mange ting, vi skal kommunikere med via mobilen eller computeren.

"De har været SÅ heldige"

Nokia og Ericssons helt store konkurrent er kinesiske Huawei. Men det seneste års tid har været hårdt for den fremadstormende virksomhed. Sidste år begyndte først Australien og New Zealand og efterfølgende USA at beskylde Huawei for at udgøre en sikkerhedstrussel. Påstanden lød, at Huawei samarbejder for tæt med det kinesiske styre. Det har påvirket salget af 5G-netværksudstyr, da mange teleselskaber har fravalgt kineserne, og lande som Frankrig, England, Japan, Danmark, Sverige og Finland er fulgt efter og har forbudt Huaweis 5G-netværk.

- Nokia og Ericsson er SÅ heldige. Huawei startede med at kopiere andres teknologi, men de senere år har de investeret så meget i forskning og udvikling, at de i dag både er den største leverandør af telenetværk og også bliver anset som dem med den bedste teknologi. Uden den seneste udvikling ville Nokia og Ericsson have haft en konkurrent, der bare ville have erobret større og større markedsandele, og det kunne ovenpå Nokias langsomme udvikling af 5G have været fatalt for især dem. Men nu er min vurdering, at de har fået en chance til, og fremtiden tegner lys for både Ericsson og Nokia, siger Sami Sarkamies.

 

Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt