Af:
Nordea Bank

140 af Nordeas fonde stiller strammere krav til investeringer i fossil energi

140 Nordea-fonde strammer nu kravene til investeringer i fossil energi og investerer kun i energiselskaber, der er en del af en grøn omstilling. Kort fortalt skal energiselskaberne have en klar plan for, hvordan de vil leve op til Parisaftalen, og synligt have startet med at implementere den. I forvejen bruger 73 af Nordeas fonde de skrappere krav eller nogen, der er endnu hårdere. 

Kul og grøn energi

- Ingen olie-og gasproducenter lever op til kravene på nuværende tidspunkt, og naturligvis ej heller kulmineselskaber, men en hel del elselskaber gør, forklarer Eric Pedersen, leder af Responsible Investments i Nordea Asset Management (NAM), den største kapitalforvalter i Norden.

Initiativet er næste skridt i NAM’s investeringsstrategi, der skal medvirke til at mindske den globale opvarmning, som NAM har forpligtiget sig til som stiftende medlem af det internationale Net Zero Asset Managers Initiative.  

Hvad er det så for krav, de 140 fonde nu stiller til energiselskaberne?

- Det vigtigste middel til at begrænse global opvarmning er at mindske udslip fra fossile brændstoffer. Energiselskaberne skal have en strategi for at leve op til Parisaftalen og mindske udslip fra fossile brændstoffer – og de skal have startet det seje træk med at ændre deres forretningsmodel, siger Eric Pedersen. 

I samme forløb bliver tobaksselskaber også udelukket fra de 140 fonde.

Eric Pedersen

Eric Pedersen

Head of Responsible Investments in Nordea

Større gennemsigtighed

Nordeas nye krav træder i kraft den 10. marts – samme dag som første del af EU's nye regulativ Sustainable Finance Disclosure Regulation, også kaldet SFDR, træder i kraft.

SFDR handler om at skabe gennemsigtighed blandt de mange mere eller mindre grønne fonde og investeringsmuligheder, der spirer frem overalt. SFDR opdeler fonde i tre kategorier alt efter, hvor grønne de er:

  • Artikel 9-fonde, der har en bæredygtig verden som et mål for fonden på linje med finansielt afkast.
  • Artikel 8-fonde, der har forøgede ESG-egenskaber.
  • Artikel 6-fonde, som inkluderer alle andre fonde, inklusive nogle fonde med et minimum af ESG-kriterier og integration af bæredygtigheds-risici i deres investeringsproces, som for eksempel NAM’s ekskludering af brug af kul.

Grønne Nordea-fonde

Det betyder, at flertallet af Nordeas fonde nu bliver grønne, nemlig 213 styk. 209 bliver artikel 8-fonde og fire artikel 9-fonde. Der er investeret i alt 120 milliarder euro i fondene. Tilbage er 155 resterende fonde i Nordea, hvortil Nordea også stiller krav:

- Efterspørgslen fra kunderne på bæredygtige investeringsprodukter har aldrig været højere. Det er simpelthen vejen fremad. De tilbageværende fonde, der fortsætter i markedet uden forøgede ESG-egenskaber, møder vi stadigvæk med nogle grundlæggende krav. Vi screener for overtrædelse af menneskerettighederne, vi udelukker kulproducenter, og vi forholder os til miljøpåvirkning og sociale forhold. Og vi udelukker, hvis det er nødvendigt, forklarer Eric Pedersen.

- Derudover vil vi løbende analysere vores artikel 6-fonde for at finde ud af, hvilke der er kandidater til artikel 8, afslutter han.

Læs mere om Nordeas bæredygtighedsmål og vores Fossil Fuel Policy for fonde med en bæredygtig agenda

Læs også om de muligheder for bæredygtig investering, vi tilbyder privatkunder på vores markeder i henholdsvis Danmark, Sverige, Norge og Finland.