Trump fornægter klimaforandringer – resten af verden gør ikke

Hvad betyder Trump for dine klimainvesteringer?

Donald Trump har kaldt klimaforandringerne et fupnummer, og en af hans første handlinger i Det Hvide Hus var at slette alle spor af dem fra præsidentens officielle hjemmeside. Nu har han officielt trukket USA ud af klimaaftalen fra Paris.

Læs mere om:
Klima og Miljø
USA

Donald Trump gik til valg på løfter om at ophæve begrænsninger på udvinding af olie, kul og naturgas, på at droppe milliardbetalinger til FN’s klimaprogrammer og på at tilbagerulle Obamas Climate Action Plan. Og allerede et par timer efter, han havde sat sig til rette i det ovale værelse, var ethvert spor af begrebet ”klimaforandringer” fjernet fra præsidentens officielle hjemmeside.

- Trump har desværre gjort alvor af den meget klimakritiske retorik, han førte i valgkampen, og det er nogle voldsomme skridt, hans administration har taget for at afmontere amerikansk lederskab på klimaområdet, siger Jarl Krausing, international chef i klimatænketanken Concito.  

Også i sine udnævnelser har Trump sendt et stærkt klimakritisk signal. Hans energiminister, Rick Perry, mener ikke, at der er belæg for menneskeskabt global opvarmning og har tidligere foreslået at nedlægge energiministeriet. Og som leder af det nationale miljøagentur EPA har Trump udpeget Scott Pruitt, som har tætte bånd til olieindustrien og har ført flere retssager mod netop EPA. Foreløbig har det betydet, at EPA’s budget er blevet markant beskåret, og at miljøagenturet har trukket sig ud af klimaforskning og -arbejde.

 

Jarl Krausing
Jarl Krausing
International chef i klimatænketanken Concito.

Misforstået kamp for Rustbæltet

Ifølge Jarl Krausing er en af årsagerne, at Trump kampen for at gøre ”America great again” ønsker at redde ”Rustbæltet”, som dækker en række af de østlige stater, der tidligere levede stort på kul, stål og bilindustri, men i de seneste årtier har oplevet stor arbejdsløshed og forfald.

- Trumps klimapolitik er et strategisk middel til at få fat i den vrede, hvide middelklasse, som ønsker job og vækst. Men den er også et fatamorgana, og det ironiske er, at i Rustbæltet er der kun 65.000 job i kulbranchen, mens der er over en million amerikanske arbejdspladser inden for vind, sol og gas, siger Jarl Krausing og uddyber:

- Trump taler ikke kun imod økonomisk logik, men også imod en voksende del af USA, hvor både delstater, virksomheder og privatpersoner går imod hans klimapolitik.

Faktisk kunne Gallup i slutningen af marts for første gang fremlægge en måling, der viste, at mere end 50 procent af amerikanerne er overbeviste om og bekymrede for klimaforandringerne.

 

Thomas Sørensen
Thomas Sørensen
Porteføljemanager i Nordea Invest Klima og Miljø

Verden rykker nu

Også på delstatsniveau er Trump i modvind. Flere stater er aktivt gået imod Trumps klimaplaner, og Californien og New York har udtalt, at de påtager sig det grønne lederskab som følge af den føderale regeringssvigt.

Flere end 1000 virksomheder gik sammen og skrev til Trump for at få ham til at holde fast i Paris-aftalen – det lykkedes som bekendt ikke.

- Men den globale grønne omstilling er i gang. Verden rykker nu, og det kan Trump ikke stoppe. Men hans handlinger kan forsinke processen og gøre det sværere at nå de langsigtede, globale mål, siger Jarl Krausing.

Samme opfattelse har man hos Nordea Klima og Miljø, som investerer globalt i selskaber, der beskæftiger sig med forbedring af klima og miljø.

- Den grønne omstilling er et område, der giver økonomisk mening og en megatrend, som er alt for stærk til, at en enkelt mand kan stoppe udviklingen, konstaterer porteføljemanager Thomas Sørensen.

 

Ressourceoptimering boomer

Som eksempler er Kina i gang med at bygge verdens største solcellefarm, som indtil nu er 27 kvadratkilometer og hele tiden bliver udbygget, og selv Saudi Arabien har påbegyndt sin omlægning til vedvarende energi. 

- Vedvarende energi er endda kun en lille brik i det samlede investeringsbillede. De allermest attraktive investeringer ses inden for ressourceoptimering, som er blevet et afgørende parameter i den globale konkurrence, og derfor foregår der enormt meget på virksomhedsniveau, fortæller Thomas Sørensen, som igennem 2016 kunne observere, at fonden Nordea Invest Klima og Miljøs investeringer steg støt. En tendens, som er fortsat efter valget af Donald Trump.

- Vi oplever en mærkbar øget interesse både fra små investorer og store pensionskasser. Produkter og løsninger inden for klima og miljø efterspørges på alle niveauer – af forbrugere, virksomheder og regeringer. Selvom man fjerner det klimamæssige aspekt, er det stadig en god forretning. Økonomien er drivkraften, og det er med til at gøre sektoren så robust, siger porteføljemanageren.