Sådan får du dine penge til at vokse

Træt af din lave bankrente? Sådan får du dine penge til at vokse

Den ekstremt lave bankrente betyder, at pengene på din konto med sikkerhed bliver mindre og mindre værd. Vil du have dem til at vokse, må du investere. Kom godt fra start med hjælp fra to eksperter.

Opsparing

Vi er slemme til at lade vores opsparing slumre i banken. I en helt ny undersøgelse svarer 37 procent af de adspurgte kvinder og 28 procent af mændene, at de har hele deres opsparing i banken. Det er en dårlig idé, konstaterer Nordeas forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen, som står bag undersøgelsen.

”Indlånsrenten er ofte 0,1 eller 0,2 procent, mens inflationen sidste år var 0,3 procent og i år forventes at blive omkring 1 procent. Det betyder, at din opsparing er på slankekur, så længe den står i banken,” siger Ann Lehmann Erichsen.

Hun mener, at mange finder det beroligende, at der står det samme beløb på kontoen år efter år.

”Men folk glemmer, at pengene bliver mindre værd. Hvis der i stedet stod, hvad man kunne købe for pengene på din konto, ville man opdage, at varekurven langsomt bliver tømt,” påpeger hun.

Investering er ikke farligt
Især kvinder er tilbageholdende med at investere, og det skyldes usikkerhed, mener Helle Christiansen, som selv begyndte at investere for snart fire år siden og nu holder foredrag og skriver om sine erfaringer på bloggen Kvindeinvest.com.

”Alt nyt virker farligt, og investering omgivet af et sprog, som understøtter følelsen af, at det er meget kompliceret. Men det behøver det ikke være,” siger hun og fastslår, at investering er en kompetence, alle kan tillære sig.

”Kvinder er sjældent opdraget til at forstå eller interesse sig for investering. Når man sætter sig ind i det, forsvinder det usikre og farlige. Så jeg vil især opfordre mødre til at lære deres døtre at tage kontrol over deres økonomi.”

Ann Lehman Erichsen og Helle Christiansen kender alle de undskyldninger, der findes for, at lade pengene stå og sove på en bankkonto, og her giver de svar på de forbehold, førstegangsinvestorer typisk har.

Ann Lehmann Erichsen
Ann Lehmann Erichsen
Det sværeste ved at investere er at komme i gang, mener Nordeas forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen.

Mine penge står sikkert i banken, hvorfor skal jeg risikere dem ved at investere?

Ann Lehmann Erichsen: ”Penge i banken står til en meget lav rente. Det har de gjort længe, og det vil de blive ved med længe endnu. Og så skal du endda betale skat af renterne. Det betyder, at din opsparing forvandles til en nedsparing, og at dine penge bliver mindre værd år for år. Derfor er du nødt til at gøre noget. For eksempel betale dine dyre lån ud eller investere. Der er altid en vis risiko ved at veksle opsparingen til aktier eller investeringsbeviser, men der er et sikkert tab ved at lade være. Ved at investere kan du få din opsparing til at vokse stille og roligt i løbet af de kommende år.”

Helle Christiansen: ”Som alt, der er nyt, kan investering virke farligt og grænseoverskridende. Men når du går i gang, forsvinder farligheden. Det er vigtigt at have kontrol over sine egne midler, og at lade sine penge stå i banken er en falsk sikkerhed, for over tid mister de værdi.”

Jeg ved ikke noget om aktier, hvordan skulle jeg komme i gang?

Ann Lehmann Erichsen: ”Du kan sagtens investere uden at have den store viden eller interesse for hverken aktier eller investeringsbeviser, så længe du har en holdning til, hvorfor du vil investere, og hvornår du skal bruge pengene igen. Husk, at dine penge ikke passer sig selv – du skal passe på dem ved at træffe beslutninger om, hvordan de skal investeres, og så kan du lade de professionelle i banken gøre arbejdet. Book et møde med en investeringsrådgiver, så du kan blive informeret ordentligt om dine muligheder og høre, hvad man gør, når man ikke ved ret meget og ikke selv tør handle.”

Helle Christiansen: ”Det kan godt være, at du ikke ved noget om aktier. Men så ved du helt sikkert noget om virksomheder eller brancher. Brug din egen viden, erfaring og interesse til at finde frem til et par virksomheder, du finder spændende og ser potentiale i. Aktier kan virke fjernt og uforståeligt, så bring det ned på jorden. Det behøver ikke være så kompliceret.”

Så meget har jeg jo heller ikke sparet op …

Ann Lehmann Erichsen: ”Lad os hellere vende det om: Når du trækker det beløb fra, du har brug for til uforudsete udgifter, rejser og andet i løbet af året, og kan se, at der stadig er for penge på kontoen, som du ikke skal bruge før om nogle år, så skal du øremærke de penge til investering. Det kan for eksempel være 10.000 kr., som du sætter i investeringsbeviser. Når du investerer, spreder du din risiko, og der er også tendens til, at de penge, der er investeret, ’dem rører vi ikke’.”

Helle Christiansen: ”Man kan sagtens starte med 5000-10.000 kr., når man investerer selv. Begynd med et beløb, hvor du stadig kan sove trygt om natten, og husk, at du kun risikerer det, du investerer. I takt med, at du lærer mere om investering, kan du sætte beløbet op eller investere den gevinst, du opnår.”

Hvad nu, hvis bilen går i stykker?

Ann Lehmann Erichsen: ”Der kan sagtens komme uforudsete udgifter hen over et år, men hvis du har ca. 2 -3 månedslønninger stående til diverse udgifter, er du helgarderet. Mere er der ikke behov for.

Vores undersøgelser viser, at kvinder har et noget større behov for sikkerhed i form af kontant opsparing end mænd. Men så mange uforudsete hændelser sker der ikke, og så ender det med at blive en dårlig undskyldning, fordi man ikke orker at sætte sig ind i, hvordan man veksler opsparing til investering.”

Helle Christiansen: ”Man skal selvfølgelig ikke lænse bankkontoen, men mange har kontantbeløb, som bare står og slumrer på kontoen. Og det overskud kan man få til at vokse ved at investere.”

Helle Christiansen
Helle Christiansen
Helle Christiansen har ikke en finansfaglig baggrund, men gik i gang med at investere på egen hånd. Nu holder hun foredrag og deler sine erfaringer på bloggen kvindeinvest.com

Hvad nu, hvis jeg får brug for pengene?

Ann Lehmann Erichsen: ”Den del af opsparingen, der investeres, skal kunne undværes i 3-5 år eller endnu længere. Selvom du til enhver tid kan sælge dine værdipapirer, hvis du får brug for pengene, er der omkostninger ved at gøre det. Derfor er det en god idé at drøfte med sin rådgiver, hvorfor du vil investere, hvor længe pengene skal arbejde for dig, og hvordan du vil have det, hvis værdien af din investering fx falder nogle procent.”

Helle Christiansen: ”Hvis du skulle få brug for pengene, kan du i bund og grund få dem ud i løbet af de fem minutter et salg tager, når du investerer selv. Jeg synes ikke, man skal tænke så meget over tidsfaktoren. Hvis man følger med og tjekker sine investeringer for eksempel hver uge, kan man sælge, når man er tilfreds med det afkast, ens investering vil give. Hele tiden kan man sammenligne med, at man på en bankkonto vil få nul procent i rente.”

Er det ikke enormt tidskrævende at investere?

Ann Lehmann Erichsen:  ”Det behøver det ikke være. Ved at investere gennem en investeringsforening, lader du professionelle gøre arbejdet for dig – ud fra din risikovillighed og tidshorisont. Efterfølgende er det en god idé at give din økonomi et årligt sundhedstjek sammen med din rådgiver. Det sværeste er at komme i gang – altså at få et møde i kalenderen med en professionel rådgiver, så du kan se hvad investering reelt handler om, og så tage den derfra.”

Helle Christiansen: ”Det svarer til at spørge en Facebook-bruger, om det ikke tager enormt meget tid at være på Facebook? Man kan bruge så meget tid, som ens interesse kan bærer. Igen handler det også om sprogbrug. For professionelle investeringsanalytikere er det et fuldtidsjob, men det behøver det ikke være for dig. Du kan jo gøre det i stedet for at være på Facebook – investering tjener man i hvert fald bedre på.”

Magasinet har fået sin egen app – hent den her!

MyInvest er en app til danske investorer, som løbende vil følge med i, hvad der rører sig på de globale, finansielle markeder.

Klar til at dykke ned i investeringens fascinerende verden?