Lars Nørgaard
Af
Charlotte Holst

Solenergi bliver en simpel sag for forbrugerne: ”Det er jo ikke særlig avanceret”

Det bliver gradvist mere enkelt og fordelagtigt at indrette sig med solenergi derhjemme. IKEA har solpaneler på hylderne i 4 lande, og 15 nye er på vej. Vi taler med møbelgiganten og med en mindre producent om perspektiverne inden for solenergi- og lagring.

Lars Nørgaard
Lars Nørgaard
Softwareingeniør

Den nærmest uudtømmelige energikilde, solen, bliver i stigende grad udnyttet. Ifølge Fagbladet Ingeniøren var 2016 et nyt rekordår for solcelleudbygningen med 75 GW ekstra solcellekapacitet installeret globalt. En vækst på 33 procent på verdensplan.

Også den enkelte forbruger har opdaget potentialet i solenergi og kaster sig ud i at installere solpaneler til eget forbrug. En af dem er softwareingeniør, Lars Nørgaard fra Hvalsø på Sjælland. Han fik sat sit eget solcelleanlæg op i juni i år.

- Det er jo relativt nemt - både at sætte det op og koble det på. Det er måske ikke helt som at samle et sæt IKEA-møbler, men et eller andet sted er det jo ikke særlig avanceret, siger han.

Lars Nørgaards anlæg er dimensioneret efter “bedste total-forretning.” Hans vurdering er, at han i vinterhalvåret skal købe strøm, mens han i sommerhalvåret er “mere end selvforsynende.” Udgiften til anlægget på 110.000 kroner vil være tjent ind om cirka 10 år.

Stigende interesse for energi
Interessen for at forsyne sig selv med energi stiger. Jens Ottosen, der forhandler produkter fra norske Green Energy, oplever, at danske forbrugere, trods en masse usikkerhed om støtteordninger, er blevet langt mere interesserede i at anskaffe sig egne solpaneler og batteriløsninger til hjemmet

- 90 procent af de danskere, der handler hos os, er folk, der efterspørger batteriløsninger. Folk er blevet trætte af det der afgiftshysteri. Derfor vil man gerne have noget, der er ens eget, siger han, med henvisning til de ændringer for støtte, der kom i 2012. Inden da kunne man, som solpanel-ejer, gemme den strøm, man havde samlet om sommeren og få den retur uden beregning, når kulden satte ind. Men støtteordningen blev ændret, og hele området har i det hele taget været genstand for politiske slåskampe og gjort forbrugere og investorer stærkt usikre.

Men der blæser nogle teknologiske vinde, som vil gøre afgift-balladen ligegyldig, fordi det inden for en overskuelige fremtid bliver så billigt at indrette sig med solenergi, at det giver mening lige meget hvad, vurderer fagfolk.

- Interessen stiger jo i takt med at teknologien omkring det her er blevet så god, siger Jens Ottosen.

 

Lars Nørgaard

Kötbullar og solpaneler
En stor – og måske lidt overraskende – spiller, der også har meldt sig ind i jagten på gode solenergiløsninger til forbrugerne er den svenske møbelgigant, IKEA. Her siger Sustainability Manager, Jonas Engberg:

- Ser vi 10 år ud i fremtiden, er priserne blevet så lave og effektiviteten så høj, at du kan gøre det her uden om offentligt tilskud. Den her transformation, den kommer, og den kommer også hurtigt i forbindelse med at teknologien udvikles, så vi i stadig højere grad kan få storage-aspektet – altså lagring af energien hjemme – med.

IKEA vurderer, at solenergi til hjemmet bliver så stort, at produkterne skal ligge på varehusets hylder. Lige nu kan man købe solpaneler hos IKEA i fire lande og 15 nye er på vej. De fås blandt andet i Holland og Storbritannien, men ikke i eksempelvis Danmark. Det er nemlig ikke helt ligetil, at få sådan et produkt ud til forbrugerne, fortæller Jonas Engberg.

- Det er jo et meget atypisk IKEA-produkt. Der er blandt andet en masse installationsopgaver, som vi ikke har den store kompetence inden for, og der er hele service-aspektet. Så vi har skullet finde ud af, hvordan den bagvedliggende organisering skulle være, og om vi selv skulle stå for det, eller samarbejde med eksterne firmaer.

Det har blandt andet været nødvendigt at indhente noget ekspertise omkring de enkelte landes lovregulering, da solenergi er et komplekst område med meget uens vilkår og regler.

- Der er dels hele regelsættet, som er forskelligt fra land til land. Så er der forskellige nettomålerordninger og sammensætninger af el-nettene, som gør, at vi ikke bare kan tilbyde én ensartet løsning. Derfor har det taget noget længere tid, end vi havde planlagt, da i vi satte os for at lancere det, siger Jonas Engberg.

 

En uudtømmelig energikilde
Jorden modtager årligt 120.000 terawatt solstråler (sollys). Det er 20.000 gange mere end hele verdens samlede energiforbrug

Kilde: Office of Science, US Department of Energy

Solenergi og pris
Et fuldt solcelleanlæg med batteri sælges i Schweiz for omkring 70.000 kroner. Er man IKEA Family-medlem får man 15 procent i rabat. Den gennemsnitlige tilbagebetalingstid på investeringen regnes til mellem 7 og 10 år, afhængigt af størrelse, tagets retning, hældning mv.

Kilde: IKEA

Priserne dykker
IKEA skal lære markederne at kende og finde de rette samarbejdsformer. Men man har et klart og tydeligt mål om, at solenergi og medhørende hjemmebatterier skal være en del af sortimentet i alle møbelhuse, og at det skal være simpelt og trygt at få installeret i sit hjem.

- Vi vil gerne muliggøre et mere bæredygtigt liv for de mange. Vi gør det gennem led-pærer, affaldssortering og så videre. Vi sælger jo rigtig mange produkter, der bruger energi, og vi ser muligheder i også at levere energi til forbrugerne, siger Jonas Engberg.

IKEA har så at sige øvet sig på sine egne varehuse.

- Vi har en målsætning om, at vi skal producere mere vedvarende energi i 2020, end vi selv forbruger. Derfor har vi blandt andet investeret meget i solceller på varehusene, og opnået noget viden omkring det, og kan se, at priserne dykker og effektiviteten stiger. Priserne er jo styrtdykket over de seneste 10 år i forhold til output. Derfor er det et interessant marked for os at gå ind i.

Vil være selvforsynende
Jens Ottosen har selv solcelleanlæg, ejer flere elbiler og har, som han siger, “et hjemmelavet batterisystem, jeg går og eksperimenterer med”. Han må nok siges at tilhøre entusiasterne inden for vedvarende energi. Men Jens Ottosen er i kontakt med mange af de almindelige danske forbrugere, som han oplever, som ivrige efter både at agere klimavenligt, men også efter at blive uafhængige af energiforsyning udefra.

- Der er mange, der går rundt med en drøm om at klippe ledningen til elnettet fuldstændig og være helt selvforsynende med energi, det er da helt sikkert. Og det er på ingen måde urealistisk, mener jeg.

Hos IKEA er Jonas Engberg også ret sikker på, at solen bliver en sællert.

- Vi er ret overbevist om, at flere og flere vil kaste sig ud i at lave og sælge solcelleanlæg. Når vi kan gøre en god forretning ud af det, så kan andre også, og her kan vi som et stort brand måske være med til at bane vejen og afmystificere det.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt