Hero corn field
Af
Janina Pfalzer og Catrine Mark

Nyt studie understreger: Nordeas bæredygtige agenda er blandt de bedste

Nordea Asset Management er blandt de allerstærkeste til at påvirke virksomheder i en mere bæredygtig retning. Det viser en analyse udarbejdet af det uvildige mæglerhus, Söderberg & Partners.

Eric Pedersen
Eric Pedersen
Direktør, Nordea Invest

I en ny rapport om Bæredygtige fonde har mæglerhuset Söderberg & Partners analyseret 3300 investeringsfondes arbejde for og med bæredygtighed. Rapporten tager udgangspunkt i, hvilke virksomheder fondene investerer i – og hvordan investeringsmidlerne aktivt bliver brugt til at præge virksomhederne i en mere bæredygtig retning.

Söderberg & Partners har opdelt fondenes samlede indsats (100%) i en grøn, gul og rød karakter – og Nordea er blandt dem med det højeste grønne karakter; 31%.

Den grønne karakter gives til "fonde, hvis forvaltere har basis for og værktøjer til at udvælge bæredygtige virksomheder samt yde en omfattende indsats på området".

Endvidere har Söderberg & Partners rangeret fondene i forskellige kategorier. I kategorien Miljø var fonden Klima og Miljø bedst. I Emerging Markets-kategorien snuppede Nordea Emerging Stars også en førsteplads, mens Nordea Emerging Markets Small Cap fik en tredjeplads. I kategorien Sverige & Norden løb Nordea Nordic Stars med andenpladsen og Nordea Swedish Stars med tredjepladsen. I kategorien Asien snuppede Nordea 1 - Asian Focus Equity andenpladsen med Nordea Asian lige i hælene på en tredjeplads.

Frugtbare ESG-analyser

De gode resultater skyldes først og fremmest Nordeas grundige analysearbejde. Før en virksomhed kan få stemplet ”Bæredygtig”, bliver miljøhensyn, sociale forhold og selskabsledelsen sat under lup i en såkaldt ESG-analyse. ESG står for Environment, Social og Governance – eller på dansk: Miljø, sociale forhold og god selskabsledelse.

- Dette er et kæmpe skulderklap til det arbejde, som vores ESG-team lægger i at påvirke virksomheder i en bæredygtig retning. Vi har bevist, at det kan betale sig at holde skarpt øje med muligheder og risici relateret til miljø, menneskerettigheder, arbejdsvilkår og god selskabsledelse, siger Eric Pedersen, direktør i Nordea Invest.

Siden 2015 har Söderberg & Partners analyseret og rapporteret om investeringsfonde arbejde for en bæredygtig fremtid. I årets rapport har resultaterne direkte tilknytning til Agenda 2030, der er FN's officielle verdensmål for bæredygtig udvikling. Agenda 2030 blev vedtaget i 2015 på organisationens årlige generalforsamling.