Global Stars hero

Nordea Invest Global Stars – blandt de bedste i 2018

2018 var et turbulent år på aktiemarkedet. En af årets lysende stjerner var dog Nordea Invest Global Stars, som var en af de globale fonde, der klarede sig bedst på det danske marked i løbet af året. En del af forklaringen er fondens eksponering til sundhedssektoren og dens tidlige reallokering til mere defensive aktier.

Allerede i 1. halvår 2018 besluttede forvalterne af Nordea Invest Global Stars at omlægge beholdninger i porteføljen til mere defensive aktier. Da markedet senere faldt i oktober, var fonden i en god position sammenlignet med andre globale fonde.  

Det svenske medicotekniske selskab Elektra, som annoncerede lanceringen af en ny teknik inden for kræftbehandling, viste en stærk udvikling over året. Udmeldingen udløste i kombination med et stærkt ordinært resultat en kraftig kursstigning. Efter den markante kursfremgang solgte forvalterne beholdningen i selskabet.   

Andre positioner var Mastercard og Medtronic, som begge leverede flotte ordinære resultater. Sidstnævnte er en global virksomhed, der sælger løsninger til sundhedssektoren.

Johan Swahn

Porteføljemanager, Nordea Invest Global Stars

Frasalget af Facebook styrkede også afkastet i forhold til indekset, da aktien faldt godt 30 pct. i løbet af året.   

- Vi vurderede, at der var for store risici forbundet med Facebooks databehandling, dvs. at det bliver for dyrt for dem at forbedre sikkerheden og datakvaliteten. Trods en intensiv dialog med selskabet om dets politik for datasikkerhed og håndtering af indhold fik vi ingen respons på vores synspunkter, siger Johan Swahn, der forvalter Nordea Invest Global Stars.

- Vi har været i regelmæssig dialog med Facebook, men mener ikke, at de tidligere har taget spørgsmålet om datasikkerhed tilstrækkeligt alvorligt. Selvom Facebook har meddelt, at de gør en enorm stor indsats og ansætter 20.000 personer, der skal arbejde med dette, tror vi, at det vil vare noget, før vi ser resultater af denne indsats, og at tingene bliver værre, inden de bliver bedre. Derfor valgte vi at sælge beholdningen i løbet af året. Vi vurderer løbende vores beslutning og vil naturligvis følge udviklingen og fortsætte dialogen med Facebook.

Kontrol over situationen

Microsoft, et andet amerikansk it-selskab i porteføljen, udviklede sig også godt i 2018.

- Vi havde et møde med selskabet i juni, hvor vi frem for alt talte om GDPR, selskabets opdatering af sine vilkår for håndtering af personoplysninger og dets overholdelse af GDPR i sine cloudbaserede løsninger. Vi vurderede på baggrund af mødet, at Microsoft har god kontrol over situationen, selvom der stadig er mange detaljer, der skal afklares, siger Emir Borvac, som er ESG-analytiker i Nordea Asset Management.

Her i starten af 2019 er de største beholdninger i fonden Alphabet (Google), International Flavors & Fragrances og Kimberly Clark. Desuden har vi investeret i inkassovirksomheden PRA Group, da forvalterne forventer, at andelen af forfaldne forbrugslån i USA vil stige.

Nordea Invest Global Stars og øvrige Stars-fonde kan købes i Nordea Investor og har derudover kvalificeret sig til at indgå i det koncept, der hedder Nordea Bæredygtigt Valg. Det er en gruppe produkter sammensat af Nordea Bank, der alle har høje standarder for integrering af ESG forhold. Her finder man også andre Nordea Invest fonde som Nordea Invest Klima og Miljø og Nordea Invest Bæredygtige aktier.