Smoke_factory
Af
Thomas Jensen

Når aktivt ejerskab leverer resultater

Nordea's Head of Sustainable Finance - Sasja Beslik - har foretaget et feltbesøg til Zenica i Bosnien, hvor den multinationale stålproducent ArcelorMittal anklages for ikke at skride til handling for at mindske forurening. Nordea har vist, at aktivt ejerskab kan levere resultater.

Aktiv forvaltning
Bæredygtig opsparing
Sasja Beslik
Sasja Beslik
Chef, Sustainable Finance i Nordea

Aktivt ejerskab og fysiske besøg hos virksomheder for at sikre, at de agerer ansvarligt, fx med hensyn til miljøspørgsmål, kan resultere i konkrete forbedringer.

Denne gang besøgte Nordea den bosniske by Zenica for at undersøge påvirkningen af forurening fra ArcelorMittals stålværk. Nordea investerer i ArcelorMittal, verdens førende stålproducent. Virksomheden er anklaget for ikke at tage ansvar for at mindske forurening, og Nordea rejste til Zenica for at lytte til de kritiske røster.

- Kort sagt er vi her for at evaluere, hvordan den virksomhed, som vi investerer i, forurener det lokale miljø, og for at møde de mennesker, der er påvirket af det, siger Sasja Beslik, chef for Sustainable Finance i Nordea.

Nordea mødtes med en lokal miljø-NGO såvel som med mennesker, der bor i nærheden af fabrikken, og som i høj grad er direkte påvirket af forureningen.

 

Målbare forbedringer

En investors opmærksomhed og tilstedeværelse kan være et effektivt middel til at flytte en virksomhed i en mere ansvarlig retning. Et eksempel er Nordeas besøg på de fabrikker i Cambodia og Bangladesh, der leverer til den global tøjgigant H&M.

Nordea besøgte Cambodia i 2011. På det tidspunkt var der alvorlige problemer med arbejdere, der besvimede af varme. Som investor i H&M stillede Nordea krav om, at fabrikkerne skulle reducere varmen i arbejdsområderne og forbedre arbejdernes adgang til drikkevand.

Et opfølgende besøg i 2015 viste, at der var sket forbedringer. Der var blevet installeret et vandkølingssystem og store luftblæsere, og arbejderne havde fået et sted til at fylde deres flasker med drikkevand. Der er færre meldinger om folk, der besvimer, og større fokus på de ansattes arbejdsforhold.
 

Engagement er ikke ligegyldigt

Det primære formål med feltbesøg som disse er at sikre, at vores kunders penge bliver investeret, så de giver det bedste afkast, i virksomheder, der udviser langsigtet ansvarlighed i forhold til miljø, sociale spørgsmål og selskabsledelse. Aktivt ejerskab kan udøves ved at deltage i nomineringsudvalg og stemme ved årlige generalforsamlinger, men også – som i tilfældet med Zenica – ved at lytte til kritiske røster, stille konkrete krav til en virksomhed og i sidste ende – hvis en virksomhed ikke ændrer sin adfærd – sætte virksomheden i karantæne eller udelukke den helt.
 

I sagen om Zenica og ArcelorMittal er formålet at lægge pres på den globale stålproducent for at få dem til at investere mere i teknologi, der kan mindske skadelige udledninger, samt få en tredjepart til at måle udledningen af forurenende stoffer.

- Vores engagement her er ikke ligegyldigt. Vi er her med et klart mål om at fremkalde forandring. Hvis vi ikke kan opnå en forandring, trækker vi en streg og træffer vores beslutning, slutter Sasja Beslik.

Under sit besøg mødtes Sasja Beslik også med den lokale miljøminister for Zenica-Doboj Canton (ZDC), Fahrudin Brkić. Hans departement har ansvaret for at overvåge den udendørs luftkvalitet i området, men har ingen jurisdiktion over ArcelorMittal. Han anerkender forureningsproblemet:

- Det er sandt, at industrien over hele verden er gået for langt på dette område. Og vi forsøger at samarbejde med dem for at se, om de kan implementere mere avancerede teknologier, siger han.

Se den opsigtsvækkende minidokumentar fra Zenica her

 

Smog Zenica
På grund af den voldsomme smog holder mange forældre i Zenica, Bosnien, deres børn indendøre om lørdagen og søndagen efter klokken 20.
Image text

”Det bliver bestemt bedre”

Ifølge kritikere har virksomheden svigtet massivt i forhold til at investere i teknologi til at mindske forurening og i stedet trukket processen i langdrag i årevis. For nylig præsenterede ArcelorMittal dog flere produkter, hvor de havde investeret ressourcer i miljøbeskyttelse, og ministeriet forventer at se mindre forurening, siger Fahrudin Brkić.

- De arbejder på at installere filtre, og jeg kan fortælle, at efter den seneste investering er der sket en betydelig forbedring af udledningen af forurenende stoffer i luften. Situationen bliver bestemt bedre. De seneste investeringer, som de har gjort i miljøbeskyttelse, er meget synlige i området, og de har annonceret planer om at gøre endnu mere, forklarer Fahrudin Brkić.

 

Vidste du, at ...

Formålet med aktivt ejerskab er at fremme den langsigtede udvikling af virksomheder, som Nordea investerer i. Engagement er til gavn for vores aktionærer, medarbejdere og andre interessenter.


Kritikere har ventet i årevis på forbedringer. Mange har tabt tålmodigheden og viser deres utilfredshed i form af protester og demonstrationer. Men de overser, ifølge Fahrudin Brkić, at nogle menneskers liv faktisk afhænger af virksomheden. Brkić fortsætter:

- Dem, der ikke har nogen i familien, som arbejder der, er ikke afhængige af Mittal og siger: ’Vi har ikke brug for dem; de forurener bare vores by.’ Men de familier, der har familiemedlemmer, som arbejder der, sætter pris på Mittals tilstedeværelse.

Åben og imødekommende

Tilbage i 1990’erne arbejdede over 20.000 mennesker i stålindustrien. I dag er der færre end 3.000 ansatte på stålværket. Men arbejdspladserne betyder stadig meget for lokalsamfundet, som er plaget af arbejdsløshed, og Fahrudin Brkić mener, at folk bør vise større påskønnelse for ArcelorMittals bidrag til lokalsamfundet:

- De er åbne og imødekommende. Jeg tror ikke, at indbyggerne har tilstrækkelig indsigt til at erkende den gode vilje, men den er der virkelig.

Magasinet har fået sin egen app – hent den her!

MyInvest er en app til danske investorer, som løbende vil følge med i, hvad der rører sig på de globale, finansielle markeder.

Klar til at dykke ned i investeringens fascinerende verden?