Loading

0:00/0:00

Af
Nina Azoulay, journalist

Naja investerer bæredygtigt: “Jeg ser mine penge som stemmesedler”

Naja Habermann er for nyligt begyndt at investere – ganske enkelt fordi det er blevet muligt at investere bæredygtigt. Det gør en større forskel end at skrue ned for bilture, flyrejser og kød, påpeger hun og tilføjer: "Vi er den sidste generation, der kan gøre noget ved klimaproblemerne".

Bæredygtig opsparing
Klima og Miljø
Opsparing

Investeringer og aktier er ikke noget, Naja Habermann tidligere har beskæftiget sig med. Men i år besluttede hun sig for, at den opsparing, hun var i gang med at bygge op, skulle investeres. Og det er ikke tilfældigt, at hun først nu sætter sin penge i aktier.

- Der er sket en stor udvikling inden for bæredygtige investeringer, som gør at jeg kan se mig selv i det her. Jeg er begyndt at investere, fordi jeg nu kan investere bæredygtigt, forklarer hun.

42-årige Naja Habermann er naturforvalter ved Stevns Klint og ejer netbutikken Svaneshoppen, som udelukkende sælger miljømærkede produkter. Hun har tidligere boet 11 år i Grønland, hvor hun arbejdede for UNESCO verdensarvsområdet ved den største gletsjer på den nordlige halvkugle – Illulissat Isfjord. Allerede dengang var de klimaforandringer, vi i dag taler meget om, synlige.

- Det var meget håndgribeligt at se, at noget var galt allerede dengang. Det satte tankerne i gang, siger hun.

Naja har tidligere boet 11 år i Grønland, hvor hun arbejdede for UNESCO verdensarvsområdet ved den største gletsjer på den nordlige halvkugle – Illulissat Isfjord.
Video text

Bruger sine penge som stemmesedler

Naja Habermann tænker meget over, hvor hun handler i dagligdagen, og hvilke virksomheder hun støtter. For selv om hun ‘bare’ er almindelig forbruger, har hun en stor magt til at påvirke udviklingen, forklarer hun.

- Jeg ser min penge som stemmesedler – når jeg handler i supermarkedet, men også når det kommer til investeringer og opsparing. Hver eneste gang jeg træffer en beslutning om, hvad jeg skal købe eller investere i, påvirker det kloden i flere led. Bæredygtige investeringer er noget af det mest virkningsfulde – måske meget mere end mange af de andre små ting vi går rundt og gør til daglig, siger hun og peger på færre bilture, sommerferier uden flyrejser og kødfattige måltider, som mange forsøger at gøre til en del af dagligdagen for at leve mere bæredygtigt og mindske CO2-udledningen.

Når man støtter en virksomhed, der opfører sig ansvarligt ved for eksempel at arbejde med at reducere CO2-udledning eller nedbringe mængden af mikroplast, er det ifølge Naja Habermann også en måde at signalere til resten af branchen, at der er kunder og penge i at opføre sig ordentligt.

Derfor gør det en markant forskel, hvor man som privatperson sætter sine penge, understreger hun.  

- Min lille opsparing er selvfølgelig peanuts i det store internationale marked, men hvis nu vi alle sammen tænker i den retning – se for eksempel bare på økologibølgen – så tror jeg, at man kan være med til påvirke udviklingen i samfundet. Ikke kun i Danmark, men i hele verden. Jo mere bevidste vi bliver om, hvilken påvirkning vores valg har, jo større effekt får det, forklarer hun.

Mange har tidligere opfattet bæredygtige og ansvarlige investeringer, som en form for velgørenhed. Noget man ikke tjener på, men alene gør for at pleje sin samvittighed og støtte et godt formål. Sådan er det ikke længere. Og sådan opfatter Naja Habermann det absolut heller ikke.

- Det er klart, at når jeg investerer, skal jeg have et afkast. Det er ikke ren godgørenhed – der er andre projekter, som jeg støtter på den måde. Når det handler om opsparing, vil jeg gerne have penge ind som afkast. Jeg ved – for jeg har læst meget om det – at bæredygtige investeringer på ingen måde betyder lavere afkast. Tværtimod. Jeg er faktisk overbevist om, at det på sigt er et fornuftigt valg, for hvis man har en afbalanceret tilgang til, hvordan man udvikler sin virksomhed, klarer man sig også bedre, fastslår Naja Habermann.

Naja Habermann
"Jeg har en dreng på syv år – hvad er det for en verden, han skal vokse op i? Vi har et ansvar som voksne til at tænke på de mennesker, der kommer efter os,” siger Naja Habermann.
Image text

Deler sine gode erfaringer

Noget af det sværeste ved at komme i gang med at investere bæredygtigt har for Naja Habermann været at finde hoved og hale i, hvad der rent faktisk er bæredygtigt, og hvilke dele af den bæredygtige udvikling, hun helst vil støtte.

I dag anbefaler hun andre, der gerne vil investere bæredygtigt at overveje, om man vil satse på mindre projekter, hvor man kan se en direkte effekt med det samme, eller om man satser på noget, der rækker længere ud i fremtiden.

- Det er ikke sort/hvidt, hvordan man definerer bæredygtighed eller ansvarlighed. Noget af det sværeste har været at finde ud af, hvilke parametre der kan sammenlignes, og hvor det gør størst forskel. Jeg er blevet klogere undervejs. Jeg troede, at jeg skulle investere i solceller i Afrika, men efterhånden har jeg fundet ud af, at det får en enorm effekt på omverdenen, når større firmaer, som traditionelt ikke har haft en grøn profil, begynder at handle bæredygtigt – fordi de er så store, siger Naja Habermann.

Når de globale mastodonter satser på bæredygtighed, kan det sprede sig som ringe i vandet, forklarer hun. For bag de store, globale virksomheder findes et hav af underleverandører, som er nødsaget til også at opføre sig ansvarligt og producere bæredygtigt, hvis de fortsat vil levere til de store virksomheder.

- Det er også ekstremt vigtigt ikke at lade sig forblænde af investeringsprodukter, bare fordi de hedder noget med ’sustainable’, ’green’ eller ’bæredygtig’. Vær kritisk og tjek hvad produkterne reelt indeholder – tillades der eksempelvis kul, tilføjer hun.

Naja Habermann har valgt at læne sig op ad de miljømærker, hun kender og følge deres anbefalinger. Mens svanemærkede fonde stadig er meget nyt i Danmark, har det vundet større indpas i blandt andet Sverige. Og det tror hun kommer til at fylde meget mere i fremtiden.

- Man er nødt til at gøre op med sig selv, hvad der er vigtigst. Jeg har måttet overveje, om det skulle være menneskerettigheder og ligestilling, som jeg støttede. Eller om mit kriterium skulle være at vælge kul, tobak og våben fra. For mig er det soleklart, at natur, miljø og klima er det vigtigste. For det haster altså nu, hvis vi skal nå at gøre noget ved det, siger Naja Habermann og peger ud ad sit vindue på solskinsvejret over Øresund, hvor efterårsvejret har været usædvanligt mildt, og termostaten har været oppe over 20 grader.

Naja Habermanns bedste råd til at komme i gang med bæredygtige investeringer:


• Kom i gang! Bare gør det – du behøver ikke vide det hele fra starten af.

• Meld dig ind i et netværk eller en facebookgruppe, hvor du kan spørge og sparre og blive klogere sammen med andre.

• Find ud af, hvilke værdier der er vigtigst for dig, når du skal investere bæredygtigt – er det klima, ligestilling, menneskerettigheder eller noget helt fjerde?

• Du behøver ikke være ekspert – men stil krav til din investeringsrådgiver eller dem, du investerer i, hvis du selv begiver dig ud på aktiemarkedet. Der er mange, der gerne vil profilere sig på den bæredygtige udvikling, så sørg for at undersøge, om det, du bliver tilbudt, også matcher dine værdier.

 

 

Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

Magasinet har fået sin egen app – hent den her!

MyInvest er en app til danske investorer, som løbende vil følge med i, hvad der rører sig på de globale, finansielle markeder.

Klar til at dykke ned i investeringens fascinerende verden?