agriculture
Af
Casper Nielsen

Klimabrølet skaber udfordringer og nye muligheder for landbruget

Færre ærter, men flere sojaprodukter og lokal vin. Det kan meget vel blive fremtiden for de danske middagsborde, hvis de lange varme og tørre perioder fortsætter med at præge det danske vejr. Og det gør de, siger forskerne.

Læs mere om:
Danmark
Klima og Miljø

Klimaforandringerne har ført med sig en ny virkelighed for det danske landbrug. En virkelighed med såvel udfordringer som muligheder. For eksempel har landmænd i hele Danmark været presset til at sende kvæg til slagtning i utide, fordi den rekordvarme og tørre sommer har gjort det vanskeligt at få fat i grovfoder som græs og halm. Men klimarealiteterne skaber også nye gunstige muligheder for produktionsforholdene og afgrøderne.

- Varmere temperaturer afføder både nye muligheder og udfordringer. Men det er faktisk en omstilling, der allerede er i gang. For eksempel er majs gået fra at være en meget lille afgrøde arealmæssigt, da den blev introduceret i Danmark i 1970’erne, til nu at være en stor afgrøde til foder, hvilket alle, der kører en tur på landet om efteråret kan se. Man er også ved at kunne dyrke majs til fuld modenhed, og det er et udslag af, at klimaet har forandret sig, siger Troels Tofts, sektordirektør for planter i virksomheden SEGES, der har tilknytning til brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer.

peas
Til gengæld vil afgrøder som ærter og hestebønner have svært ved at klare sig, hvis vi får varmere somre med kun lidt nedbør.

Ifølge Troels Tofts vil ændrede klimaforhold betyde, at der er afgrøder, som får det sværere, mens der er muligheder for at indføre andre. Generelt vil varmere somre give anledning til produktion af sojabønner i Danmark, ligesom det vil styrke vilkårene for dyrkningen og produktionen af vin. Til gengæld vil afgrøder som ærter og hestebønner have svært ved at klare sig, hvis vi får varmere somre med kun lidt nedbør. Ifølge Videnskab.dk er kartofler, raps og hvede andre normale afgrøder, der vil give lavere udbytte i et varmere Danmark.

En analyse fra World Weather Attribution (WWA) peger på, at sandsynligheden for hedebølger i Danmark er firedoblet.

Men hvad med priserne?

Selvom klimaforandringerne presser landbruget ud på nye græsgange, får det ifølge Klaus Kaiser, der er erhvervsøkonomisk chef i SEGES, isoleret set ikke betydning for forbrugerens pengepung. Det skyldes, at det danske marked ikke er afgrænset, men skal defineres i relation til et større internationalt marked. Så hvor klimaet fx skaber vanskelige vilkår for ærterne herhjemme, vil det skabe bedre vilkår i andre lande, der så vil producere flere. Ligeledes vil klimaforandringernes indflydelse på landbruget heller ikke betyde, at du i fremtiden skal grave dybere i lommerne for at få råd til et kilo oksekød.

- Prissætningen på oksekød foregår på globale markeder, så selv om vi oplever et lokalt klimaskifte, så vil det ikke påvirke prisen i større omfang, siger Klaus Kaiser.

Bæredygtig opsparing

Klima et af de områder hvor bæredygtighedsprofilen i Nordea Invest er stærkest markeret. Det gælder ikke blot de helt oplagte ”grønne” eller ”bæredygtige” fonde som Nordea Invest Klima og Miljø og Nordea Invest Stars familien, men faktisk hele vores pallette af aktiefonde: Vi udelukker nemlig fuldstændigt alle virksomheder, der får mere end 30% af deres omsætning fra den største klimasynder, kul, fra alle fondene.

Læs mere om Bæredygtig opsparing i Nordea Invest her