indiske elefant
Af
Thomas Jensen

Et væksteventyr: Den indiske elefant tramper af sted

Indien stikker positivt ud i det globaløkomiske landskab. Flere brancher vokser eksplosivt. Det samme gør en ung og arbejdsduelig befolkning.

Læs mere om:
Indien
Klima og Miljø
Sankaran Naren
Sankaran Naren
CIO, ICICI Prudential Asset Management

Trafikkaos, dynger af skrald, forurening og befolkningseksplosion. Vestens billede af Indien kan være ensidigt og negativt. Men elefanten i Asien er for alvor kommet op i gear, har overhalet den kinesiske tiger med en årlig vækstrate på ca. 7 pct. Landet med over en milliard indbyggere har taget hul på et væksteventyr, der på under 15 år kan sende Indien op på en tredjeplads over verdens største økonomier, ifølge en fremskrivning fra US Department of Agriculture.

- Vi tror, at Indien kan blive den hurtigst voksende økonomi de næste 15-20 år. Landet vil være begunstiget af den demografiske udvikling og lavere olie- og råvarepriser. Den indiske økonomi er i øjeblikket blandt de få lyspunkter i den globale økonomi, siger Sankaran Naren, CIO i den finansielle virksomhed ICICI Prudential Asset Management i Indien, der er rådgiver af afdelingen Nordea Invest Indien.

 

Et væld af unge arbejderhænder

En historisk lav oliepris er en fordel for Indien, der importerer en stor del af landets olieforbrug. Samtidig er den demografiske udvikling, som Sankaran Naren er inde på, en svulmende muskel for Indien i jagten på økonomisk vækst. Den arbejdende befolkning i Indien ventes at være steget med 136 millioner i 2020 set over en tiårig periode. Til sammenligning kan Kina blot mønstre en fremgang på 23 millioner i samme periode, viser en fremskrivning fra Morgan Stanley.

Der er altså et væld af arbejderhænder at tage af. To tredjedele af inderne er under 35 år, og de udgør på den ene side en vækstmotor for landet. Men de rejser også udfordringer. Enhver der har et minimum af kendskab til Indien ved, at landet lider under en elendig infrastruktur, ligesom den enorme gruppe af unge skal have noget at rive i på arbejdsmarkedet.

- Ser man på demografien i landet, er efterspørgslen efter job og infrastruktur stigende, og Indien skal geare op for at imødekomme denne efterspørgsel, siger Sankaran Naren.

 

ICICI Prudential Asset Management er rådgiver i fonden Nordea Invest Indien.

Det er ikke muligt at investere direkte i indiske aktier. Derfor er en investeringsforening en god mulighed. Nordea Invest Indien har siden opstart i juli 2012 givet et annualiseret afkast på 16,29 procent om året (ultimo november 2017). Det er 4,85 procentpoint bedre end benchmark (et benchmark bruger man til at sammenligne en fonds afkast med det generelle marked).

Nordea Invest Indien-porteføljen består af en god blanding af aktier fra forskellige sektorer som forsyning, IT, industri og shipping.

De største holdings (ultimo september 2017) i Nordea Invest Indien er:

  • Infosys Ltd. (5,66 procent af den samlede portefølje). Et indisk multinationalt IT-selskab, der laver outsourcing-tjenester og har godt 193.000 medarbejdere på verdensplan.
  • ICICI Bank (5,50 procent af den samlede portefølje) er Indiens største privatejede bank med 84.000 ansatte og landets 3. største bank. Banken udbyder en lang række services til bade retail kunder såvel som til virksomheder. 
  • Bharti Airtel (4,43 procent af den samlede portefølje) er et globalt telekommunikations selskab med operation i mere end 18 lande – primært i Asien og Afrika. Bharti Airtel har mere end 400 millioner mobilabonnenter, som gør selskabet til verdens tredje største mobilselskab. 

Hvis du vil investere i Nordea Invest Indien, anbefaler vi, at du gennemgår dine muligheder med en investeringsrådgiver, inden du går i gang. Se mere om fonden her.

Amazon tror på indernes shoppelyst

Den indiske økonomi er især drevet af indenlandsk forbrug, og de mange unge mennesker sætter en ny digital dagsorden for shopping. Landet er verdens hurtigst voksende marked for e-handel, og Amazons grundlægger Jeff Bezos sigter efter at gøre Indien til e-handelsgigantens næststørste marked efter USA. Både service- og it-sektoren hører til blandt de mest attraktive investeringsområder i Indien, understreger også ICICI Prudential Asset Management. Et andet er markedet for healthcare. Det samlede indiske healthcare-marked er i dag 100 milliarder dollar værd og forventes at vokse til 280 milliarder i 2020, ifølge tal fra India Brand Equity Foundation.

Væksteventyret i Indien tager form, men det bliver ikke så eksplosivt som det kinesiske, siger Sankaran Naren. Indien har nemlig i mange år været et velfungerende demokrati, og demokrati betyder langsommelighed.

- Væksten i Indien vil sandsynligvis ske langsommere end i Kina, fordi Kina har haft en anden model for vækst. I et demokrati som vores er det meget vanskeligt, at væksten stiger meget hurtigt, siger han og peger på, at en reformivrig regering har fået sat skub i udenlandske investeringer og også har taget initiativer til at løse infrastrukturproblemerne i landet.

- Vi har en regering, der tænker langsigtet og har reformer på dagsordenen. Det er yderst positivt, så disse udfordringer vil blive løst, siger han.

 

Kulkraftværker og grønne mål

Men Indien står også over for et andet problem. Nemlig at holde styr på landets CO2-udledning og samtidig holde gang i væksten. Landets plan for opførelse af kulkraftværker frem til 2030 skaber tvivl om, hvorvidt Indien kan nå målene i den globale klimaftale der - under stor jubel - blev indgået i december i Paris.

Sankaran Naren mener, at Indien godt kan fortsætte med at bygge kulkraftværker til at understøtte væksten og samtidig overholde de bæredygtige målsætninger.

- Indien vil nå målene ved hjælp af mere vedvarende energi som vind- og solenergi og et lavere energiforbrug via investeringer i LED og smart teknologi. Det skal også ske via mere kernekraft og vandkraft og strengere regler for udledning fra eksisterende anlæg.  Hvis disse tiltag gennemføres gnidningsløst, vil det sandsynligvis betyde, at der ikke bliver brug for så mange kulkraftværker på mellemlang sigt, siger han. 

Magasinet har fået sin egen app – hent den her!

MyInvest er en app til danske investorer, som løbende vil følge med i, hvad der rører sig på de globale, finansielle markeder.

Klar til at dykke ned i investeringens fascinerende verden?