Hero
Af
Charlotte Holst, journalist

En bæredygtig pensionsopsparing er effektiv, hvis vi skal redde kloden

Hvis du vil gøre noget virkelig effektivt for at bidrage til en bæredygtig fremtid, skal du se på din opsparing. Ved at investere klimavenligt kan du opnå en CO2-besparelse, der er mere effektfuldt, end hvis du justerer dit forbrugs- og livsstilsmønster.

Bæredygtig opsparing
Klima og Miljø
Sasja
Sasja Beslik
Chef for Sustainable Finance i Nordea

Køb en elbil, spis mindre kød, tag toget på ferie, nedsæt dit forbrug, isolér dit hus og tag kortere bade ...

Det myldrer med gode råd til den enkelte, der gerne vil leve grønnere og være med til at bremse klimaforandringerne. Og de simple hverdagsråd, som er baseret på ændret forbrug og livsstil, er glimrende at følge og har bestemt betydning.

Men vil man gerne gøre noget, der virkelig rykker, skal man se på, hvad ens opsparing går til. At sende kapitalstrømmene i en bæredygtig retning er nemlig det, der flytter allermest på klima-kontoen. Faktisk er det langt mere effektivt at investere bæredygtigt end at justere på mad, transport, forbrug og så videre.

- At sende sin opsparing fra virksomheder, der er med til at ødelægge vores planet, til virksomheder, der bidrager til omstillingen til en kulstof-fri økonomi, er en af de vigtigste handlinger, man kan foretage sig i forhold til at tackle klimaforandringer. Det positive bidrag, man gør, ved at vælge bæredygtige løsninger i hverdagen, bliver undermineret af opsparinger, som har en negativ effekt på klimaet. Størstedelen af befolkningen har ingen anelse om dette, formentlig fordi emnet ikke er så let at gå til, siger Sasja Beslik, chef for Sustainable Finance i Nordea.

Mere effektivt

Regnestykket, der rangerer grøn investering som den mest effektive klimaindsats, er udarbejdet af teamet for Sustainable Finance (bæredygtig investering, red.) i Nordea i Stockholm. Her har man gennemgået gennemsnitligt rejsemønster, spisevaner, transportvaner og så videre og set på, hvor meget CO2 en gennemsnitsborger (i Sverige) udleder i løbet af sit erhvervsaktive liv (her 42 år), og hvad der sker, hvis man gør en indsats for at reducere det.

Ét eksempel er at forkorte sit bad. En svensk gennemsnitsborger tager bad 5,5 gange om ugen i fem minutter. Varmt vand i et minut koster 0.44 kWt i opvarmning, og det udleder omkring 100 gram CO2 at opvarme 1 kWt. Ved at forkorte hvert bad med to minutter kan man reducere sin CO2-udledning med 25,2 kilo om året og 1,06 ton løbet af et arbejdsliv.

 

Fem veje til at bekæmpe klimaforandringer


• Forkort dit bad med to minutter hver gang: Du sparer 1,06 ton CO2

• Drop en enkelt international flyvetur årligt: Du sparer 18,93 ton CO2

• Tag toget i stedet for bilen: Du sparer 26,73 ton CO2

• Spis max et stykke kød om ugen: Du sparer 35,68 ton CO2

• Flyt din pensionsopsparing til fossilfri fonde: Du sparer optil 2222,67 ton CO2 (afhængigt af hvor fossilfri fonden er)

Skal tackles fra alle vinkler

En del mennesker har ikke føling med, hvad eksempelvis deres pensionsmidler går til. Men man risikerer at fremme en mindre bæredygtig verden, hvis man ikke er opmærksom, påpeger Sasja Beslik.

- Når du investerer i en virksomhed med en ikke-bæredygtig forretningsmodel, godkender du jo også dens aktiviteter. Du støtter det, den gør og ønsker vækst og positive afkast til aktionærerne. Det giver meget lidt mening, når man tager i betragtning, at fortsat udledning af drivhusgasser er dårlige for vores planets fremtid.

Han mener, at der skal langt mere fokus på, hvor magtfuldt et instrument bæredygtig investering er.

- At bekæmpe klimaforandringer er blevet et ekstremt væsentligt emne. Det er en af de største risici for vores samfund. Vi må tackle det fra alle de vinkler, vi kan. Og det er en udbredt misforståelse, at bæredygtig investering giver dårlige afkast. Tværtimod er der attraktive investeringsmuligheder inden for dette felt, siger Sasja Beslik.

En bæredygtig investeringsafdeling er en afdeling, som investerer i bæredygtige virksomheder. Afdelingen vil altså typisk ikke have selskaber, der baserer sin forretning på fossile produkter som olie, kul og gas.

Blot en vigtig reminder

I afdelingen for Sustainable Finance understreger man, at regnestykket omkring opsparingers grønne potentiale først og fremmest handler om at mane til eftertanke. Det er klart, at CO2-fodaftrykket fra ens investeringer kan antage mange former, afhængigt af hvad det er for en fond, man investerer i, hvor mange penge man investerer og flere andre variabler. Samtidig er målet på ingen måde at nedtone betydningen af at foretage andre grønne forbrugervalg, blot en reminder om hvilken stor betydning det har, at man lader sine penge arbejde for en bæredygtig verden.

Hvis du vil vide mere om din porteføljes CO2-forbrug, kan du tjekke det på Nordea Invests hjemmeside under ‘vores fonde’, hvor der for de fleste af aktieafdelingerne er angivet afdelingens CO2-aftryk.

Læs mere om CO2-aftryk og investering her

Baggrund om regnestykket her (på engelsk).

Magasinet har fået sin egen app – hent den her!

MyInvest er en app til danske investorer, som løbende vil følge med i, hvad der rører sig på de globale, finansielle markeder.

Klar til at dykke ned i investeringens fascinerende verden?