Loading

0:00/0:00

Af
Thomas Jensen

"De siger, vi kan blive et af verdens største whiskybrands"

Succesen er til at tage at føle på for de ni venner og whiskyentusiaster bag Stauning Whisky. Siden det første spadestik til det vestjyske whiskyeventyr blev taget for godt ti år siden, har det regnet med hæder og anerkendelse over det ydmyge destilleri. Og i dag flyder de gyldne dråber fra det vestjyske ud til resten af verden. 

Danmark
Indsigt

I landsbyen Stauning ved Hvide Sande i Vestjylland kniber Alex Højrup Munch og hans whisky-kolleger sig stadig i armen. Det, der startede som en skæv hobby blandt venner, er ved at vokse sig til en global forretningssucces. Det siger i hvert fald, de høje herrer fra verdens største spiritusproducent - engelske Diageo - der i december investerede i det jyske forretningseventyr Stauning Whisky. Nu skal der leveres til et marked, der hungrer efter gyldne dråber fra det vindblæste område.

- Lige nu bliver vores produkter ofte udsolgt på få timer. Vi skal lave 50-60 gange det, vi fremstiller i dag. Det svarer til, hvad et lille til mellemstort skotsk whiskydestilleri producerer, siger Alex Højrup Munch. Han er en af de i alt ni kammerater, som en sen nattetime for ti år siden jublede over deres første forsøg på hjemmebrygget whisky.

Nu skal et nyt arkitekttegnet destilleri producere vestjysk whisky i store mængder. Diageo vil med mere end 100 millioner i kapitalindsprøjtning gøre Stauning Whisky til et af verdens største whiskybrands. Det er nemlig ikke kun smagen, de godt kan lide. Fortællingen om de ni venner, hvis drengedrøm er ved at udfolde sig, deres kælen for produktet med gammeldags fremstillingsmetoder og fokus på danske råvarer, det er en historie med kæmpe salgspotentiale, mener Diageo. I Stauning er de stadig lidt målløse.

- Vi ved da godt, at det er god whisky. Men vi havde måske ikke forventet, at de syntes, det var så godt, siger Alex Højrup Munch.De

Stauning Whisky
Stauning Whisky producerer tre forskellige whiskytyper: ’Traditional,’ der laves på byg.’Peated’ der også fremstilles på byg – men i en røget version. Og ’Rye’, som er en sjældenhed i whiskyverdenen, fordi den laves på maltet rug.
Image text

”Øh, et ja til hvad?”

Henvendelsen fra Diageo kom ind fra sidelinjen. En sen aftentime, da Alex Højrup Munch havde færdiggjort en rundvisning på destilleriet, skulle han tage stilling til en lidt mystisk henvendelse fra et PR-firma. Man inviterede Stauning Whisky til et møde i København for at tale om ”noget spændende.”

- Det virkede useriøst, så først gad vi ikke bruge tid på det. Der er jo langt derover. Men det nagede alligevel lidt, så jeg pakkede et par flasker whisky og nogle T-shirts med logo på og kørte ind til Bredgade, fortæller den tidligere ingeniør.

På et hotel i den dyre gade i indre København sad folk fra Diageos ’Distill Ventures’, der spotter nye potentialer i markedet, heriblandt medstifter Frank Lampen. Da Alex havde fortalt om Stauning Whisky og uddelt smagsprøver, lænede Lampen sig tilbage sin stol og begyndte at klappe:

- Det bliver et ja fra os, sagde englænderen.

- Øh, et ja til hvad, spurgte Alex Højrup Munch, der stadig var en smule forvirret over, hvad det hele gik ud på.

- Jeg har rejst verden rundt, og jeg har aldrig oplevet noget i klasse med det her, lød svaret.

Stauning Whisky
Ni venner, med så forskellige baggrunde som ingeniør, læge, pilot og lærer, jublede i 2005 over de første spæde whiskydråber. Nu er Stauning Whisky sendt ind i 2016 med en stor kapitalindsprøjtning fra verdens største spiritusproducent, Diageo.
Image text

To meter høj mand i meget lille bil

Trods rosen har det taget tid for det hold af ni meget forskellige personligheder, der driver Stauning Whisky, at forstå, at Diageo mener det. Så da Lampen ringede tilbage og sagde, at produktionen skulle skrues op til mindst 50 gange så meget som i dag, var reaktionen fra jyderne forbeholden: Kunne det nu også passe?

- Det virkede overambitiøst på os at skulle sælge dansk whisky i den målestok. Men de var vedholdende, og vi tænkte: ok, hvis de tror så meget på os.  

En række møder i Stauning og London fik samarbejdet på gled, og stemningen var god. Alex Højrup Munch fortæller om, da han skulle hente Diageos globale chef for Premium Core Spirits - den næsten to meter høje David Gates i Billund Lufthavn i sin ikke ret store bil.

- Så kom jeg der i min lille Audi, og så står den her kæmpe mand der, og jeg tænkte: åh nej, det sker ikke, det her. Men han klemte sig ind i bilen og syntes, det hele var så fedt. Han ringede kort tid efter til CEO’en for Diageo og sagde, at han ville have pladsen i vores bestyrelse, hvis samarbejdet blev til noget.

Det gjorde det. Og den - ifølge Alex Højrup Much - ”sindssygt hyggelige fyr”, David Gates, fik sin bestyrelsespost.

Stauning Whisky
Her løber råspritten fra condenseren (som køler dampene ned til væsketilstand) igennem en filterklud, hvor større partikler filtreres fra, inden den opsamles i en tank.
Image text

Vil ikke opsluges af mastodont

Men selvom Stauning Whisky er en eventyrfortælling fra forretningsverdenen, har der også været sund skepsis. For kan whiskyproducenten, hvis DNA er vestjysk sjæl, gamle dyder og autenticitet, bevare sit brand, hvis en spiritusgigant får for meget indflydelse?

- Vi vil ikke opsluges af en mastodont, og derfor har vi, der startede det, stadig aktiemajoriteten. Men en af årsagerne til, at Diageo faldt for os, er jo også vores tilgang. De går op i, at det bevares, som det er. Og den kapacitet, de har, kan vi virkelig bruge. Er der et problem, så knipser de med fingrene, og så er der eksperthjælp i løbet af ingen tid, siger Alex Højrup Munch, som begynder at tro på de lyse fremtidsprofetier:

- De siger, vi kan blive et af verdens største whiskybrands. De siger, vi skal skabe historie sammen.

Omtale af selskaber i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

Magasinet har fået sin egen app – hent den her!

MyInvest er en app til danske investorer, som løbende vil følge med i, hvad der rører sig på de globale, finansielle markeder.

Klar til at dykke ned i investeringens fascinerende verden?