Økologi
Af
Charlotte Holst

Danmark er verdensmestre i økologi – og innovationslysten bobler

Danmark indtager en førerposition både hvad angår eksport og eget forbrug af økologiske fødevarer. En del af succesen udspringer af nytænkning og innovationskraft. Nordea Invest Magasinet har besøgt en duo, der med deres økologiske ‘Sparkling Tea’ rammer et globalt købestærkt publikum.

Danmark
Pernille Bundgård
Pernille Bundgård
Eksportchef, Økologisk Landsforening

- Vi er super unikke på det her område.

Eksportchef i Økologisk Landsforening Pernille Bundgård er stolt af Danmarks førerposition inden for eksport af økologiske fødevarer. En succes der ser ud til at fortsætte med stor styrke. I 2016 blev der ifølge Danmarks Statistik solgt danske øko-varer til udlandet for 2,4 milliarder. En fremgang på 23 procent på ét år.  

Danskerne er også gode til selv at købe økologisk, ja faktisk verdensmestre i at lade øko-varer dumpe i kurven. I 2016 var markedsandelen 9,7 procent – den højeste i verden – og ifølge Pernille Bundgård er den, her halvvejs inde i 2018, steget til 11,5 procent.

En del af forklaringen på den dobbeltsidede succes er det, hun kalder ‘en begejstringskæde.’

- Når forbrugerne fylder mange økologiske varer i kurven, bliver virksomhederne motiveret til at blive dygtigere. De bliver begejstrede og får lyst og overskud til at skubbe til innovationen. Flere landmænd bliver motiveret til at lægge om til økologi, detailhandlen bliver motiveret til at fylde flere typer af økologiske varer på hylden, og forbrugerne fylder igen flere varer i kurven. Den kæde er enormt vigtig, siger hun.

Image
Makkerparret Bo Sten Hansen og Jacob Kocemba står bag det økologiske nicheprodukt, Copenhagen Sparkling Tea.
Image text

Sprudlende øko-idé

Økologisk mælk, smør og æg til tyskerne, økologiske skinker til franskmændene, frugter og grønt til svenskerne og store mængder økologisk modermælkserstatning til kineserne. Det er velkendte basisvarer, som danner grundlag for den danske eksportsucces, som grafen herunder viser.

Graf
Udviklingen i dansk økologi-eksport (kilde: Danmarks Statistik).
Image text

Men det er ikke blot de gængse fødevareprodukter, der er bud efter i udlandet. Begejstringskæden, som Pernille Bundgård taler om, sparker nemlig også gang i den vigtige innovationskraft. Den betyder, at der konstant udvikles nye spændende produkter til et globalt marked, der i stigende grad efterspørger økologi.

Ét eksempel er den mousserende eksklusive drik ‘Copenhagen Sparkling Tea.’ Produktet beskrives som ’en tusindårig te-tradition kombineret med nordisk innovation serveret i en champagneflaske’.

’Et blue ocean’

Det er makkerparret Bo Sten Hansen og Jacob Kocemba, der står bag det økologiske nicheprodukt, som allerede har vundet adskillige priser. Te-boblerne er især målrettet et globalt købestærkt publikum i storbyerne, der gerne vil kunne drikke eksklusivt og festligt enten med lav – eller ingen – alkoholprocent.

Idémanden bag den boblende te er sommelier Jacob Kocemba, der blandt andet har været tilknyttet eksklusive restauranter som d’Angleterre, Kong Hans og Herman i Tivoli. Her fortæller han om ideen bag Sparkling Tea:

Sparkling Tea sælges i special- og vinforretninger som Theis Vine i Charlottenlund, hvor videoen er optaget, og serveres på Michelin-restauranter i foreløbig fem lande. Senest har Geranium i København taget den ind.

Bo Sten Hansen, der står for den strategiske og forretningsmæssige del af virksomheden, sagde sit lederjob i PFA op for at satse 100 procent på det innovative produkt. Ifølge ham rammer det ind i et stigende forbruger-ønske om ikke-alkoholiske alternativer.

- For bare få år siden var det noget lidt nyt med ikke-alkoholiske drikke. Nu er det alle steder. Det kan man også se hos Carlsberg, som fordobler deres salg af non-alkoholisk øl, siger han.

Sparkling Tea
Med en stykpris på 140 kroner flasken er Sparkling Tea målrettet det købestærke publikum. Te-boblerne fås i fire varianter, især har der været stor efterspørgsel på den helt alkoholfri blå (foto: Thomas Jensen).
Image text

Ifølge Bo Sten Hansen rammer Sparkling Tea Company et stort udækket behov for at kunne drikke festligt og eksklusivt uden at skulle bekymre sig om alkoholprocenten. Der er ikke nogle oplagte konkurrenter til Sparkling Tea, som markedet er lige nu.

- Restauranterne vil ikke tage alkoholfri mousserende vin ind, og det har simpelthen givet os det, man med et strategisk fint ord vil kalde et blue ocean – hvor vi selv kan skabe vores marked. Det er ret vildt at se, hvad vi har ramt med det her produkt, og det bliver selvfølgelig kopieret på et eller andet tidspunkt, men så er vi forhåbentlig så store, at vi har etableret os som det største og mest kendte brand, siger han.

Copenhagen Sparkling Tea Company har hul igennem til mindst seks markeder i Europa, og har også fået ordrer hjem i Vietnam og senest i Hong Kong. Målet er at være oppe på 80 procent eksport i 2019.

Fælles grøn agenda

Virksomheden er blot ét eksempel på den innovationskraft, der er inden for det økologiske marked. Andre nyskabelser er de økologiske snackprodukter fra Mät Foods og et brand som Rawbite, der laver frugt og nøddebarer.  

Men hvorfor har Danmark egentlig et forspring på det her område? En del af forklaringen er en lang historie med økologi. Danmark var det første land i verden, der indførte en lov om økologi, og i 1987 introducerede det Ø-mærket, der giver forbrugerne garanti for, at produktet er gennemført økologisk. Øko-dagsordenen er altså blevet formet gennem en årrække og en stærk fælles agenda grundfæstet. Den er en drivkraft for alle de økologiske producenter i Danmark, siger Pernille Bundgård.

Jeg kan se i skaren af eksportvirksomheder, at man er enormt gode til at sparre med hinanden og hjælpe hinanden på trods af, at det er vidt forskellige produkter, man arbejder med. Referencerammen omkring økologi er stærk, fordi den fælles agenda ikke kun handler om at få varer på hylderne, men også har et større og væsentligt sigte: nemlig at mennesker, dyr og natur har det godt, siger Pernille Bundgård.

Piglets
Ordet økologi stammer oprindelig fra græsk og betyder frit oversat ”læren om naturens husholdning”. Dyrevelfærd er en del af den fælles agenda (foto: Økologisk Landsforening).
Image text

Bo Sten Hansen mener, at økologi bliver normen inden for en overskuelig årrække. Da han og Jacob Kocemba startede for halvandet år siden, satte de slet ikke spørgsmålstegn ved, om produktet skulle være økologisk, fortæller han her:  

Det globale salg af økologiske fødevarer har aldrig været større end nu. Forbrugere verden over købte for cirka 90 milliarder dollars i 2016 – svarende til omkring 543 milliarder danske kroner ifølge en rapport fra det schweiziske forskningscenter FiBL og den internationale økologiske organisation, IFOAM. Den globale øko-omsætning er dermed mere end femdoblet siden år 2000.

BIO-FACH MESSE
På verdens største økologiske messe i Nürnberg var der stor interesse for dansk økologi. Uden for Europa er det ifølge Økologisk Landsforening lande som Dubai og Kina, der aftager mange økologiske varer (foto: Økologisk Landsforening).
Image text

Stigningen i den økologiske fødevareeksport fra Danmark sker på tværs af varegrupper. Særlig stor efterspørgsel er der dog på økologisk kød, mejeriprodukter og æg samt kornprodukter, ligesom eksporten af økologisk modermælkserstatning til Kina er steget markant. Tyskland er det største eksportmarked for danske øko-virksomheder og står for 39 procent af den samlede eksport.

Fakta: Største eksportmarkeder

1: Tyskland 🇩🇪
2: Sverige 🇸🇪
3: Kina (særligt modermælkserstatning) 🇨🇳
4: Frankrig 🇫🇷
5: Nederlandene 🇳🇱

Det er dog ikke udelukkende produkter, man eksporterer, mener Pernille Bundgård. Som storforbrugere af økologi er man i Danmark forpligtet til også at “eksportere holdninger,” siger hun.

- Økologi skal jo ikke bare være en dansk ting. Alle skal arbejde for det, hvis vi skal have en bæredygtig fremtid, og når man er verdensmestre på området, så har man en forpligtelse til at gå forrest og inspirere. Der kommer ikke noget efter økologien. Det er endemålet.

 

Omtale af lande, selskaber og/eller fonde i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

Magasinet har fået sin egen app – hent den her!

MyInvest er en app til danske investorer, som løbende vil følge med i, hvad der rører sig på de globale, finansielle markeder.

Klar til at dykke ned i investeringens fascinerende verden?