Chipgigant gør klar til generationsskifte
Af
Lasse Karner

Chipgigant gør klar til generationsskifte

86-årige Morris Chang er blevet synonym med TSMC – verdens største producent af halvledere. Nu overlader formanden og stifteren Taiwan-selskabet til en ny ledelse. Økonomien er i topform, men konkurrencen fra Kina vokser konstant.

Læs mere om:
Asien
IT

Det er ikke første gange, Morris Chang forsøger at gå på pension. Sidst var for over ti år siden. Dengang i den fuldt ud pensionsmodne alder af 74 år. At han fire år senere gjorde et højest overraskende comeback giver et indblik i den dedikation en af Asiens mest visionære og succesfulde erhvervsmænd er kendt for. Morris Chang har i tre årtier været synonym med selskabet Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, der til dagligt blot kaldes TSMC. En semiconductor – på dansk kaldet halvleder – er den chip, der populært sagt er hjernen i elektronik som smartphones og computere. Den fylder ikke meget, men er teknologisk krævende at fremstille og ofte den dyreste komponent i slutproduktet. Da Morris Chang i 1987 stiftede virksomheden, ramte han en guldåre.

Timingen var den helt rigtige, og ingen andre havde dengang tænkt på udelukkende at specialisere sig i halvledere. TSMC er i dag verdens førende producent på området med navne som Apple og Qualcomm i kundekartoteket og en markedsandel på over 50 procent. Sidste års omsætning var på små 30 milliarder dollars. Og da de gode takter fortsatte ind i 2017, steg TSMC-aktien til et niveau, der fik selskabet til at overhale den amerikanske konkurrent Intels markedsværdi.

 

Burn J. Lin
Burn J. Lin
Professor ved National Tsing Hua University i Taiwan og tidl. vicepræsident i TSMC

Ny ledelse er fundet

Så Morris Chang stopper på toppen. I oktober annoncerede stifteren og formanden, at han agter at forlade chefstolen per første juni 2018. Og denne gang fortryder han næppe. Overdragelsen har været ventet, og den nye ledelse er allerede fundet internt i selskabets top. Men han bliver svær at erstatte. Hans kendskab til virksomheden og branchen er unik – og for TSMC er den status og troværdighed, Morris Chang over årene har opbygget, blevet en vigtig del af selskabets image. Han er blandt andet at finde på magasinet Forbes liste over de 100 mest betydningsfulde nulevende erhvervspersoner.

- Morris har haft en enorm betydning for selskabet, så det betyder noget. Men han er også meget visionær og har uden tvivl brugt lang tid på at analysere de risici, der måtte være i forbindelse med et generationsskifte. Og vi kan se på reaktionen på aktiemarkedet, at hans beslutning er blevet taget vel imod, siger Burn J. Lin, professor ved National Tsing Hua University i Taiwan og tidligere vicepræsident i TSMC med ansvar for forskning og udvikling.

Burn J. Lin beskriver, hvordan TSMC til trods for sin stærke position på markedet er under øget pres fra både lokale konkurrenter på Taiwan og fra de store multinationale navne. Intel er både en konkurrent og kunde, mens sydkoreanske Samsung har planer om at tredoble sin semiconductor-forretning inden for de næste fem år. Og så er der Kina.

 

”Et væld af talentfulde unge”

Det er ikke mange år siden, at Kinas elektronikproducenter stort set kun købte udenlandske halvledere. Teknologien var ganske enkelt ikke nået til landet. Manglen på halvledere made in China blev i toppen af Kommunistpartiet set som en trussel for landets informationssikkerhed og dermed et alvorligt problem. Derfor blev det et nationalt anliggende at udbygge den hjemlige produktion. I 2014 etablerede den kinesiske regering en statsejet fond, der fik til opgave at investere i sektoren. Siden er tingene gået stærkt. Sidste år fremstillede kinesiske virksomheder halvledere til en værdi af 65 milliarder dollars svarende til en stigning på 20 procent i forhold til 2015, viser tal fra den kinesiske brancheforening. Til sammenligning var den globale vækst i branchen på beskedne 1,1 procent.

- Udviklingen i Kina gør konkurrencen langt hårdere. Den kinesiske fordel er, at de har et stort hjemmemarked at afsætte til, og de er gode til at vinde markedsandele, når de fra højeste niveau beslutter sig for det. Derudover har de mange talenter. De kinesiske universiteter uddanner et væld af talentfulde unge, og i en meget dynamisk industri som denne skal der nye hoveder til hvert år, så der har de også en fordel, siger Burn J. Lin fra National Tsing Hua University.

Samtidig er det de seneste år lykkedes for kinesiske virksomheder at tiltrække nogle af branchens mest kompetente og erfarne eksperter og ledere. De tager vigtig viden med sig til Kina og kommer typisk fra Taiwan, der deler kultur og sprog med Kina. Eksempelvis valgte TSMCs tidligere Chief Operating Officer sidste år at indgå i bestyrelsen hos Taiwan-selskabets største kinesiske konkurrent. Den slags talentflugt vil sandsynligvis fortsætte, vurderer Burn J. Lin. 

Det vil være med til at lukke det teknologiske forspring, branchens førende selskaber har oparbejdet. Men de næste par år, er det ikke den største trussel. Adskillige nye produktionsfaciliteter er ved at blive bygget i Kina. Der er derfor en risiko for, at markedet inden længe bliver oversvømmet af kinesiske produkter, der ikke nødvendigvis er af højeste kvalitet, men til gengæld konkurrencedygtige hvad angår prisen. Det kan potentielt føre til en situation svarende til den, solcelleindustrien har været i, hvor kinesiske selskaber med statslige midler i ryggen har fået de globale priser til at styrtdykke ved at producere langt flere enheder, end markedet kunne optage.

 

Fakta: TSMC

• Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) er verdens største producent af halvledere anvendt i eksempelvis smartphones og computere og mange andre typer forbrugselektronik. Selskabet blev stiftet i 1987 af Morris Chang. TSMC var dengang den første virksomhed til at specialisere sig i at levere teknologien til elektronikmærker, hvilket stadig er selskabets forretningskoncept.

• Over 400 virksomheder er kunde hos TSMC, hvoraf amerikanske Apple er den største. Selv konkurrenter som Intel får fremstillet dele på TSMCs produktionsfaciliteter. Hovedsædet og størstedelen af produktionen har hjemme på Taiwan, mens selskabet også har fabrikker i Kina og USA.

• I alt har TSMC over 9.000 forskellige slags produkter på hylderne. Salget satte sidste år ny rekord og indbragte 29,43 milliarder amerikanske dollars. Selskabet er børsnoteret i Taiwan og New York og forventer at omsætningen i år stiger med 10 procent.

 

En ny fabrik

I et interview givet til erhvervsmagasinet Bloomberg sidste måned, advarede Morris Chang mod faren for overkapacitet. Det ville ramme hele industrien og ikke være løsningen for den kinesiske regering, lød det fra ham.

- Pengene kan bidrage til at opbygge en masse kapacitet, og det indebærer selvfølgelig en trussel for industrien. Men teknologi kan man ikke bare købe med penge. Den kinesiske strategi om at udvide halvlederindustrien tror jeg vil blive delvis succesfuld, men det vil ikke blive den form for succes, som regeringen virkelig håber på. Det tager mere tid, end de tror, udtalte han.

Det er dog ikke kun de kinesiske producenter, der investerer enorme beløb i nye faciliteter. TSMC har planer om at gennemføre den største investering i selskabets historie. Det drejer sig om opførslen af en ny fabrik i det sydlige Taiwan til fremstilling af de mest højteknologiske chip på markedet. Prisen forventes at blive på omkring 20 milliarder dollars. Samtidig vil TSMC satse endnu mere på udvikling og forskning med et årligt budget på 11 milliarder dollars.

Før Morris Chang stiftede TSMC for 30 år siden, arbejde han i lige så mange år i samme sektor i USA. Når han om et halvt års tid lader sig pensionere, har han i sinde at bruge tilværelsen sammen med familien og på at spille bridge.

De sidste godt 30 år, hvor jeg har grundlagt og viet mit liv til TSMC, har været en ekstraordinært spændende og lykkelig fase i mit liv. Nu vil jeg bruge mine resterende år på mig selv og min familielød det fra den afgående topchef i en udtalelse lavet i forbindelse med nyheden om hans pensionsplaner. Skulle han blive fristet af dyrere fritidsaktiviteter end kortspil, er økonomien ikke en hindring. Morris Chang er ifølge Forbes god for omkring en milliard dollars.

 

Omtale af fonde og selskaber i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.