Facebook _ image
Af
Cecilia Blomberg, Fund Communication

Baggrund: Da Nordeas bæredygtige fonde satte Facebook i karantæne

I marts meddelte Nordea Asset Managements team for ansvarlige investeringer, at Facebooks aktie skulle sættes i karantæne i Stars-fondene. Beslutningen blev truffet som følge af anklagen om, at Facebook havde solgt information om sine brugere videre til tredjepart. Skandalen er blevet diskuteret intensivt i medierne, og mange brugere har efterfølgende slettet deres konto. Men kan investeringsbeslutninger tages på baggrund af en mediedebat? Svaret er selvfølgelig nej. Vi har mødt Emir Borovac, analytiker i Nordea Asset Managements team for ansvarlige investeringer, for at få mere indsigt i, hvordan teamet kom frem til beslutningen.

ESG
Indsigt
Emir Borovac
Emir Borovac
Analytiker i Nordea Asset Managements team for ansvarlige investeringer

Synet på bæredygtig opsparing og ESG*-analyse inden for fondsforvaltning har ændret sig markant de seneste år. I dag handler bæredygtighed ikke blot om at ”gøre noget etisk korrekt” – det handler i høj grad også om at kortlægge og håndtere risici for at skabe det bedst muligt afkast.

Nordea Invest har længe arbejdet med bæredygtige analyser som en del af beslutningsgrundlaget for at kunne foretage de rigtige investeringer. Vores team for ansvarlige investeringer holder eksempelvis kontinuerligt øje med forskellige brancher, for at kunne vurdere deres risici. At granske nye brancher, såsom IT-branchen, er dog ekstra vigtigt, da risikoen i disse brancher endnu ikke er fuldt kortlagt og evalueret.

Undersøgelse af risici i IT-sektoren

Teamet for ansvarlige investeringer rejste til USA i slutningen af 2017 for at indlede en kortlægning af de vigtigste ESG-relaterede spørgsmål i IT-sektoren. Emir Borovac er analytiker i teamet, og var én af dem, som tog turen for at blive klogere på denne hastigt voksende sektor.

 

Hvorfor startede I denne undersøgelse?

- Historisk set er IT-sektoren i stor udstrækning blevet overset af ESG-analytikere. Men set i lyset af en stadigt voksende digitalisering af økonomien og menneskers dagligdag – i kombination med kommercialiseringen af data og kontroverser omkring tekniske platforme de seneste år – ville vi grave dybere i dynamikken, som former industrien, siger Emir.

- Vore fonde, ikke mindst vores bæredygtige fond-familie, Nordea Invest Stars, investerer i en række virksomheder, som leverer og udvikler forskellige tekniske platforme. Det her er jo en ganske ny og interessant forretning at investere i, fortsætter Emir.

Målet med undersøgelsen var at få en bedre forståelse af de risici og muligheder som store IT-virksomheder og kommercielle IT-platforme står overfor. Teamet tilbragte totalt tre dage i både Washington D.C. og New York City, hvor de mødte en stribe interessenter fra IT-virksomheder. Interessenterne var alt fra medarbejdere til brancheorganisationer.

Analysen omfattede forskellige emner inden for industrien, og havde til formål at observere dem fra forskellige vinkler. Delvist kontroversielle emner som datasikkerhed og kommercialisering af data samt ytringsfrihed blev betragtet både fra virksomheds- og brugerperspektiv.

- Vi ville blandt andet få styr på, hvordan virksomhederne påvirkes af nye regler, fx EUs nye databeskyttelsesregler, GDPR, som træder i kraft til maj i år. Som vi alle ved, spredes digitale nyheder ekstremt hurtigt. Og store IT-platforme er meget sårbare over for negativ medieopmærksomhed og kundernes krav i forbindelse med integritetsspørgsmål, siger Emir.

Som vi alle ved, spredes digitale nyheder ekstremt hurtigt. Og store IT-platforme er meget sårbare over for negativ medieopmærksomhed og kundernes krav
Emir Borovac, analytiker i Nordea Asset Managements team for ansvarlige investeringer

Hvad lærte I på rejsen?

- Ud fra et virksomhedsperspektiv lærte vi, at datasikkerhed, tillidsspørgsmål og indholdet som distribueres på platformene var de vigtigste områder. Privatpersoner er primært fokuserede på privatlivets fred – dels på grund af statslig indsamling af informationer, men mange er også urolige over den information, som virksomhederne selv indsamler og anvender til kommercielle formål.

- På trods af at EU nu indfører den nye databeskyttelsesforordning (GDPR), som behandler visse datasikkerhedsspørgsmål, indså vi, at man på den anden side af Atlanten ikke havde samme syn på disse spørgsmål. Vi tror dog, at det kan ændre sig de kommende år.

Facebook sættes i karantæne

Nogle måneder efter teamet kom hjem fra USA, blussede skandalen omkring Facebook op. Virksomheden kunne ikke sikre, at brugernes informationer ikke var spredt til tredjepart. Teamet besluttede derfor at sætte virksomhedens aktier i karantæne – gældende for Nordea Invests Stars-fonde. Det indebærer, at forvalterne for disse fonde ikke må købe Facebook-aktier i tre måneder.


Hvad førte til beslutningen omkring Facebooks aktier?

- I betragtning af de alvorlige anklager og den uro, som omgiver virksomheden med en stærkt negativ offentlig mening – kombineret med den forestående trussel om øget regulering gennem EUs databeskyttelsesforordning – valgte vi, at sætte Facebooks aktier i karantæne i en periode på mindst tre måneder, siger Emir.

- Det der er sket med Facebook, er et vældigt godt eksempel på, hvor vigtigt det er for os som investorer at analysere ESG-relaterede risici, fortsætter han.

- Når disse risici bliver virkelighed, kan de hurtigt sende aktiekursen i frit fald. For eksempel faldt Facebooks aktiekurs ca. 18% på knapt to uger efter afsløringen af Cambridge Analytics uautoriserede brug af Facebook-brugerdata. Selvom aktien kommer sig igen, er det den type af volatilitet, vi ønsker at få mere viden omkring gennem vores analysearbejde.

Hvad sker der efter tre måneder?

Den nuværende tre-måneders periode er i praksis en mulighed for at uddybe vores viden og se, hvordan Facebook håndterer situationen. Efter tre måneder ser vi på situationen igen, afslutter Emir.

 

*ESG er en forkortelse for Environmental, Social and Governance. På godt dansk omfatter ESG altså spørgsmål, der drejer sig om miljø, sociale aspekter og ledelse. Læs mere om emnet og hvordan vi arbejder med bæredygtig opsparing i Nordea Invest her.

I Danmark er Facebook aktien konkret sat på hold i fonden Nordea Invest Global Stars. Du kan se flere informationer om Nordea Invest Global Stars her.

Du kan læse alt om Nordea Invest Stars familien her.

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt