Bæredygtighed
Af
Charlotte Holst, journalist

Bæredygtigheds-kriger viser vejen med affaldsfri livsstil

Verden har brug for regeringer og virksomheder, der handler bæredygtigt. Og så har den brug for flere som Lauren Singer. Den unge New Yorker lever stort set affaldsfrit og viser omverdenen, hvad hun gør. Uden at prædike. Hun vil bygge en grøn hær for at skabe en bølge af forandring i vores livsstil.

Lauren Singer
Lauren Singer
Ejer af Trash is for Tossers

Forestil dig, at dit ikke-genbrugelige affald gennem flere år kunne være i et syltetøjsglas. Forestil dig at eliminere dit forbrug af plastik. Forestil dig at bære dine indkøb - cremen, bønnerne og risene - med hjem i dit eget glas.

Lauren Singer gør det. Hun lever et stort set affaldsfrit liv i New York og demonstrerer på sit website ‘Trash is for Tossers’ og via sin YouTube-kanal, at det er muligt. Lauren begyndte sin bæredygtige livsstil, da det gik op for hende, at hun var en gennemført hykler.

- Jeg læste miljøvidenskab og var enormt passioneret omkring bæredygtighed. Jeg talte meget om det, var meget aktiv og protesterede ofte mod olie- og gasindustrien. Men at have værdier, og så rent faktisk leve efter de værdier, er to vidt forskellige ting.

hyklerisk
Lauren Singer havde betragtet en af sine medstuderende til forelæsningerne i miljøvidenskab. Hun bar sin plastik-indpakkede mad i en plastiktaske, havde plastikbestik med, drak vand af sin plastikflaske og smed det hele ud efterfølgende. Lauren var rasende på hende, men da hun gik hjem og åbnede sit eget køleskab, gik det op for hende, at det bugnede med plastik, og hendes vrede mod sin medstuderende og mod olie- og gasindustrien klingede pludselig noget hult.

- Hvordan kan man tale så entusiastisk om noget og være så indigneret - og så samtidig selv bruge plastik hver evig eneste dag? Det var jo så hyklerisk. Så jeg besluttede mig for at udrydde plastik fra mit liv, fortæller Lauren.

Det var ikke let, for som forbrugere nærmest vader vi i plastik. Lauren begyndte derfor selv at lave eksempelvis make-up og rengøringsprodukter. I sin søgen efter opskrifter stødte hun på en kvinde - Bea Johnson - som lever et affaldsfrit liv med sin familie i Californien. Lauren blev så inspireret af indholdet på hendes blog, at hun besluttede at gå hele vejen.

- Jeg blev virkelig overvældet og entusiastisk, da jeg så, at det faktisk godt kan lade sig gøre, at leve stort set uden affald.

“Jeg vil huskes for de ting, jeg gjorde, mens jeg var på denne planet. Ikke for det affald, jeg efterlod mig.”
Lauren Singer

Dommedagsprofetier virker ikke
Det var egentlig ikke Laurens udgangspunkt, at hendes nye livsstil skulle være en mission eller et oplysningsprojekt. Det var et personligt tiltag, der skulle få hende til at føle sig bedre tilpas. Men under sine bestræbelser på at leve affaldsfrit, blev hun mødt med undren og spørgsmål. For eksempel når hun på sit favorit-kaffested bad om at få kaffen i sit eget medbragte krus, eller når hun kom viftende med sit syltetøjsglas i supermarkedet og ville have det fyldt op. Derfor besluttede hun at stille folks nysgerrighed.

På sit website og via sin YouTube-kanal viser hun, hvordan hun køber bønner, hårbalsam og kaffe emballage-frit. Hun fortæller, hvordan hendes affaldsfri livsstil er billigere og gør hende gladere. For hende handler det om, at vise de positive effekter - ikke at slå folk oven i hovedet med sit budskab.

- Jeg vil aldrig fortælle folk, hvordan de skal leve deres liv. Bæredygtighed er et emne, hvor folk let kan føle sig anklaget. Men jeg vil vise, hvordan jeg selv gør. Og forklare, hvorfor det gør mig gladere at leve i overensstemmelse med mine værdier. Jeg demonstrerer værktøjerne, og så kan man prøve, hvis man har lyst, siger hun.

Magasinet har fået sin egen app – hent den her!

MyInvest er en app til danske investorer, som løbende vil følge med i, hvad der rører sig på de globale, finansielle markeder.

Klar til at dykke ned i investeringens fascinerende verden?